Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Rock romanesc
Pop & Rock
Progresiv & Experimental
Metal, Punk si subgenuri
|
|
|
Mai deunazi ma uitam la filmul L.I.E., despre relatia dintre un pedofil si "victima" sa, un baietel de 12 ani, cu un Brian Cox de Oscar in rolul pedofilului. Apoi m-am gandit la Stirile de la Ora 5 si la muzica de pe Atomic, care tind sa demonstreze ca suntem un popor de pedofili si ca vom ajunge curand sa facem din asta o virtute. Dupa care mi-am amintit de Big Brother si de faptul ca suntem un popor de voyeuristi. Apoi m-am gandit la Korn si la cultura pedofiliei in societatea moderna capitalista. Tre' sa recunosc ca filmul e de o subtilitate aparte, insistand asupra aspectelor romantice ale pedofiliei mai mult decat pe viziunile apocaliptice prezentate in Stirile ProTv Iasi de papusa aia cu nume pe care nu-l pot tine minte. Imi amintesc despre scandalul cu preotii catolici de anul trecut: toata lumea a fost indignata de faptul ca Papa a "acordat iertare" victimelor pedofiliei; fapt deloc aberant din macar doua motive:
1.In ideologia romano-catolica ispititul este cel acuzat, mai degraba decat ispititorul, personificat de Diavol; Diavolul este normal sa se comporte aberant (chiar si luand chipul unui preot), ceea ce se acuza cu adevarat in catolicism este slabiciunea "victimei". 2.Pedofilia este, in majoritatea cazurilor, un act romantic. Violul si abuzul copiilor sunt fapte oripilante dar, in contextul acestui fenomen, sunt exceptii. In realitate e vorba de o manipulare psihologica a copiilor intr-un anumit sens, astfel ca minorii de multe ori nici macar nu inteleg ce li se intampla; altfel zis, sunt "ispititi" mai degraba decat luati pe sus de evenimente, prin inducerea unei stari de adanca confuzie, o combinatie de recompense amagitoare si abuzarea naivitatii infantile.
Asa stand lucrurile, pot sa afirm cu tarie ca trupa Korn si genul nu-metal, pe care l-a initiat, sunt totodata cauza si roadele culturii pedofiliei. Asa cum cultura gotic punk optzecista a promovat homosexualitatea, in ultimii ani dinspre America razbate un adevarat fashion al pedofililor, din toata gama, de la romantici la violenti, in filme, in muzica, in "confesiuni socante" ale unor personalitati (vezi Santana). Daca stau sa ma gandesc, in 94, la debutul Korn, nu se prea faceau bani din exploatarea pedofiliei si de asta consider ca albumul de debut Korn este revolutionar.
Nici sub aspect tehnic albumul nu trebuie trecut cu vederea. Solutia gasita de Korn a fost, la data respectiva extrem de ingenioasa si considerata de-a dreptul originala in ciuda carcotelilor celor care sufera de sindromul "toate drumurile duc la Elvis". Ca reactie snoaba la succesul nu-metal, lumea se chinuie din rasputeri sa afle pe cine a "copiat" Korn in 94. Se profereaza influente Sepultura, Suicidal Tendencies, Faith No More, Biohazard ori pur si simplu hip-hop. Eu zic ca e destul sa ne uitam la aceasta lista de influente ca sa tragem concluzia ca amestecul obtinut, cu radacini in hardcore, este rezonabil de original si merita calificativul de revolutie muzicala. Trupa nu da dovada de virtuti tehnice, cu exceptia bateristului care, pe acest album de debut, face minuni. J. Davis, la voce, iese mult in evidenta cu gaselnite vocale a la Mike Patton, ceva mai limitate. Versurile n-au nici o calitate artistica. Au totusi calitatea de a fi convingatoare iar plansetele lui Davis de pe ultima piesa (Daddy) sunt capabile sa provoace angoase. Cum ziceam deja, conceptul albumului, justificat de coperta excelenta (umbra amenintatoare care se apropie de fetita din leagan), este pedofilia, din perspectiva victimei. Albumul e capabil sa provoace tensiune si sa transmita emotii. Pe alocuri se aud insertiile unor cantece de gradinita, gen "Podul de piatra". Daca mai pomenesc si de cimpoiul lui Davis sper sa completez imaginea bizara pe care a creat-o acest album in 94.
Am cumparat caseta din pura intamplare si am avut o surpriza deosebit de placuta. Nu vreau sa zic ca apreciez veleitatile artistice ale pedofiliei, cat ca am gasit in acest album ceva deosebit de tot ce se facea la data respectiva. Daca stau sa ma uit si la fenomenul nu-metal provocat de succesul lui Korn, mi se pare normal sa zic ca avem de a face cu o rascruce in istoria muzicii. Asta nu inseamna ca e genial. Istoria este povestea invingatorilor, nu a geniilor.
01 Ianuarie 2006
Recomandare online-shop
|