Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


Korn

1994 Korn
1996 Life Is Peachy
1998 Follow the Leader
1999 Issues
2002 Untouchables
2004 Take a Look In the Mirror
2005 See You on the Other Side
2007 Untitled
inapoi la metal, punk si subgenuri

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Rock romanesc
Pop & Rock
Progresiv & Experimental


Metal, Punk si subgenuri

Alice in Chains
Amorphis
Anathema
Annihilator
Astrosoniq
Avantasia
Billy Idol
Black Stone Cherry
Blind Guardian
Brides of Destruction
Cacophony
Cannibal Corpse
Carcass
Cradle of Filth
Dead Kennedys
Death
Def Leppard
Dimmu Borgir
Dinosaur Jr.
Dog Eat Dog
Down
Dream Theater
Edguy
Europe
Evanescence
Evereve
Faith No More
Green Day
Guns n'roses
H.I.M.
Helloween
Iced Earth
Iron Maiden
Judas Priest
Katatonia
King Diamond
Korn
Lacrimosa
Linkin Park
Made out of Babies
Manowar
Marilyn Manson
Masterplan
Mayhem
Megadeth
Melvins
Meshuggah
Metallica
Moonspell
Mother Love Bone
Motorhead
My Dying Bride
Napalm Death
Nightingale
Nirvana
Obituary
Overkill
Ozzy Osbourne
Pantera
Paradise Lost
Pearl Jam
Pungent Stench
Queens of the Stone Age
Rammstein
Rhapsody
Screaming Trees
Sepultura
Sex Pistols
Six Feet Under
Slayer
Smashing Pumpkins
Sodom
Sonic Youth
Stuck Mojo
Suffocation
Suicidal Tendencies
Sunn 0)))
Symphony X
System of a Down
Tang Chao (China)
Temple of the Dog
The Kovenant
The Meads of Asphodel
Therion
Tiamat
Transplants
Troll
Type O Negative
Ufomammut
Velvet Revolver
Venom
Virgin Black
Winds
Aron Biro Untitled (2007)

31 Iulie 2007

de Aron Biro

Korn - Untitled
Dupa evenimentele prezentate in recenzia albumului anterior, Korn mai pierde un membru esential, patronul de restaurante David Silveria (baterie) al carui ritm impiedicat a definit paradigma nu-metal. Pe masura ce randurile grupului se restrang si identitatea sa se dilueaza in contributia unor DJ ca Atticus Ross (Pink, fost colaborator Nine Inch Nails), e usor de inteles de ce albumul din 2007 nu are titlu. A nu se confunda cu albumul de debut self-titled. Un album self-titled defineste o identitate. Un album publicat sub declaratia “why not let our fans just call it whatever they wanna call it” (rezumata de presa prin titlul de lucru Untitled), arata o criza de identitate.
 
Criza de identitate este o problema eterna a muzicii si a brandurilor rock, care se manifesta cu o ciclicitate influentata de progresul tehnologic, paradigmele sociale si permisivitatea conceptului de libertate a expresiei. Experimentele heavy metal ale anilor 80 s-au desfasurat pe doua directii divergente: pe de o parte cautarea unor forme de expresie cat mai extreme si greu comprehensibile (thrash, death, black etc.), pe de alta parte cautarea unor forme de exprimare cross-over care sa inglobeze elemente externe rockului (gotic, industrial, nu-metal). O miscare de trupe similara se manifesta la scara mai mica si intr-un ritm mai alert in nu-metal. In primul rand, sub eticheta metalcore se promoveaza trupe nu-metal cu produse mai agresive decat cele mai extreme produse optzeciste (Slipknot, Devildriver etc.). In al doilea rand, un numar important de trupe, intre care si Korn, incearca sa duca experimentul mai departe in spirit cross-over, ingloband ingrediente care candva au definit eticheta gotic metal: elemente electronice, instrumente clasice si voci feminine, cu o tendinta de personalizare a mesajului dusa pana la acest caz extrem in care avem voie sa ne alegem titlul albumului.
 
Conceptul de nu-metal gotic (etichetat deocamdata oficial ca psychedelic rock, sub justificarea unor influente The Cure) nu este nici pe de parte atat de anecdotic pe cat consideram in cadrul recenziei albumului precedent. Ideea se pare ca a rasarit odata cu Evanescence si convergentza genurilor de rock mainstream din SUA (nu-metal) si Europa (Nightwish, HIM). Trebuie acordate merite si celor din Apocalyptica, pentru stramutarea riffurilor Pantera si Sepultura pe violoncel. Se poate identifica un veritabil imn al noii abordari in versiunea etno-simfonica a hitului Korn Freak on a leash, in care Davis incearca un duet gotic sensibil cu Amy Lee, sacrificand chiar masura versurilor originale in incercarea de a ocoli silaba fuck.
 
Aflat in faza embrionara, nu-metalul gotic e viciat de inadecvari similare cu cele care au pus sub zodia ridicolului primele initiative ale metalului gotic nouazecist, dintre care indicam maritishul lui Shakespeare cu death-metalul, stramutarea credintzelor death/black din zona benzilor desenate horror inspre filozofie (si inapoi) sau satanismul folcloric. In acest timp, in SUA, Marilyn Manson reinstaura si proteja statutul rock starului satanist, pentru ca ulterior Evanescence sa echilibreze balantza prin divertismentul rock baptist. Dar iata ca Manson divortzeaza si publicul candva inflacarat de tezele Korn atinge varsta insuratorii, iar rockul american incepe sa se transforme alert pe cararile consacrate in Europa. Deocamdata Korn au recrutat un clapar iar noul produs ofera o balada intitulata Kiss, cantata pe instrumente clasice. Mai departe, Untitled contine, conform bassistului Fieldy, “a couple of songs about almost dying. [...] They’re pretty touching, it’s cool”. La acestea se adauga o piesa Korn traditional-misogina (Bitch we got a problem), dar si doua replici la adresa calomniilor din cartea How i found God, quit Korn and live to tell the story a fostului chitarist Brian “Head” Welch (simfonica Ever be si dansanta Love and luxury). Single-ul Evolution afirma fara nici un fel de subtilitate preocuparea grupului pentru transformare.
 
Pasul urmator logic ar fi cladirea unei strategii de promovare pentru construirea credibilitatii noii abordari. Experienta europeana a reusit sa transforme, spre exemplu, un grup ca Dimmu Borgir de la imaginea zombie cu joben la un grup fioros asociat cu conceptele de holocaust, nihilism si gravitate simfonica. In cazul in care Korn nu va reusi sa isi defineasca o identitate (si o imagine) pe noua directie, se va prabusi in golul dintre cele doua evolutii divergente ale nu-metalului, cu atat mai mult cu cat Brian Welch vine din urma cu primul album de nu-metal baroc.

 F**k!


Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina