Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


Tiamat

1992 Clouds
1994 Wildhoney
1997 A Deeper Kind of Slumber
1999 Skeleton Skeletron
2002 Judas Christ
2003 Prey
inapoi la metal, punk si subgenuri

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Rock romanesc
Pop & Rock
Progresiv & Experimental


Metal, Punk si subgenuri

Alice in Chains
Amorphis
Anathema
Annihilator
Astrosoniq
Avantasia
Billy Idol
Black Stone Cherry
Blind Guardian
Brides of Destruction
Cacophony
Cannibal Corpse
Carcass
Cradle of Filth
Dead Kennedys
Death
Def Leppard
Dimmu Borgir
Dinosaur Jr.
Dog Eat Dog
Down
Dream Theater
Edguy
Europe
Evanescence
Evereve
Faith No More
Green Day
Guns n'roses
H.I.M.
Helloween
Iced Earth
Iron Maiden
Judas Priest
Katatonia
King Diamond
Korn
Lacrimosa
Linkin Park
Made out of Babies
Manowar
Marilyn Manson
Masterplan
Mayhem
Megadeth
Melvins
Meshuggah
Metallica
Moonspell
Mother Love Bone
Motorhead
My Dying Bride
Napalm Death
Nightingale
Nirvana
Obituary
Overkill
Ozzy Osbourne
Pantera
Paradise Lost
Pearl Jam
Pungent Stench
Queens of the Stone Age
Rammstein
Rhapsody
Screaming Trees
Sepultura
Sex Pistols
Six Feet Under
Slayer
Smashing Pumpkins
Sodom
Sonic Youth
Stuck Mojo
Suffocation
Suicidal Tendencies
Sunn 0)))
Symphony X
System of a Down
Tang Chao (China)
Temple of the Dog
The Kovenant
The Meads of Asphodel
Therion
Tiamat
Transplants
Troll
Type O Negative
Ufomammut
Velvet Revolver
Venom
Virgin Black
Winds
Clouds (1992)

11 Aprilie 2003

de Lucretiu Calota

Tiamat - Clouds
Cum am dat eu de Tiamat...

Prin 93 eram student la Brasov si in plina perioada de nelinisti existentiale. Seara de seara ieseam 'in oras', de fapt haladuiam prin diverse carciumi si terase, locul cel mai frecventat fiind 'In groapa'. In perioada aceea existau in centrul Brasovului cam doua trei gasti de metalisti cu care ma intalneam inevitabil oriunde stateam cu halba in fata. Eu nu eram propriu zis un metalist, gusturile mele se invarteau pe atunci in jurul Deep Purple si Led Zeppelin, dar eram pletos si barbos si foarte repede am ajuns sa stau cu ei la masa. In general habar n-aveam despre trupele de care vorbeau ei, Sepultura, Kreator, Voivod, toate imi pareau brutale si prea vitezomane. Pe de alta parte eu eram un fel de dinozaur  pentru ei, le vorbeam despre rockul anilor 70 si uneori ma ascultau cu interes chiar daca nu le placeau de loc vechiturile.

Tin minte ca odata am mers 'La Stere', o alta berarie din acea perioada, foarte prost dispus, nu mai tin minte motivul. Cum stateam posac la masa ei s-au apucat sa ma intrebe ce e cu mine si la un moment dat, exasperat, le-am zis: " - Bai, a murit Zappa!". Chestie care era adevarata, chiar in ziua aia aparuse in ziare, dar nu avea nimic de-a face cu starea mea, eu nu sunt fan Zappa si am ascultat numai intamplator muzica lui. Dar macar stiam cine e, metalistii mei habar n-aveau de el, acum exista insa un motiv de betie si seara aceea a fost mai lata ca de obicei. Expresia "A murit Zappa!" a ramas in continuare echivalenta cu "Ti s-au inecat corabiile!" pentru o vreme.

Totusi metalistii nu erau uniformi ca gusturi, acestea variau de la gasca la gasca iar unii chiar aveau pasiuni foarte distincte. Intr-una din gasti exista un tip inalt si cu o coada lunga, blonda, despre care ceilalti imi ziceau ca asculta numai ciudatenii, ca s-a dedat la metale alterate care seamana mai mult cu vechiturile mele decat cu metalul adevarat. Din curiozitate m-am dus la Shughe, asta era tipul, si i-am propus sa facem un schimb de casete. El m-a cantarit din priviri si a decis ca ma poate face partas la gusturile sale ezoterice. Mi-a vorbit de o muzica noua, pe care majoritatea nu o accepta si pe care el a descoperit-o de curand, o muzica mai elevata decat metalul obisnuit. Inca n-avea prea multe albume dar cauta cu pasiune. Eu i-am dat Grand Funk Railroad - E Pluribus Funk, pentru mine asta era o chestie destul de dura, m-am gandit ca e posibil sa-i placa, si in schimb am primit Tiamat - Clouds.

Prima ascultare m-a nedumerit putin, nu mai auzisem niciodata ceva asemanator, era limpede ca era ceva acolo, dar totusi pentru urechile mele tot a metal suna. Pe de alta parte apreciam faptul ca nu tineau cu tot dinadinsul sa se grabeasca, asa ca am insistat cu ascultatul. Cred ca e evident ca dupa o saptamana puneam caseta non stop, eram super entuziasmat. Gasisem o muzica care reunea inteligenta si sensibilitatea 'vechiturilor' cu duritatea metalului, mi-a placut la nebunie. 

Shughe mi-a adus inapoi Grand Funk dupa o saptamana zicand ca prea suna a vechi, si doar avea dreptate, albumul e din 71. Eu in schimb devenisem un fanatic Tiamat, inca nici nu auzisem de termenul de Doom Metal insa deja eram un mare fan, aparuse o muzica pe care o asteptam de mult chiar daca pana atunci habar n-aveam ca o astept.

I opened a door to another world
I opened the door to the entirety


 Ai asteptat muzici?


Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina