Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


Cradle of Filth

1994 The Principle of Evil Made Flesh
2000 Midian
inapoi la metal, punk si subgenuri

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Rock romanesc
Pop & Rock
Progresiv & Experimental


Metal, Punk si subgenuri

Alice in Chains
Amorphis
Anathema
Annihilator
Astrosoniq
Avantasia
Billy Idol
Black Stone Cherry
Blind Guardian
Brides of Destruction
Cacophony
Cannibal Corpse
Carcass
Cradle of Filth
Dead Kennedys
Death
Def Leppard
Dimmu Borgir
Dinosaur Jr.
Dog Eat Dog
Down
Dream Theater
Edguy
Europe
Evanescence
Evereve
Faith No More
Green Day
Guns n'roses
H.I.M.
Helloween
Iced Earth
Iron Maiden
Judas Priest
Katatonia
King Diamond
Korn
Lacrimosa
Linkin Park
Made out of Babies
Manowar
Marilyn Manson
Masterplan
Mayhem
Megadeth
Melvins
Meshuggah
Metallica
Moonspell
Mother Love Bone
Motorhead
My Dying Bride
Napalm Death
Nightingale
Nirvana
Obituary
Overkill
Ozzy Osbourne
Pantera
Paradise Lost
Pearl Jam
Pungent Stench
Queens of the Stone Age
Rammstein
Rhapsody
Screaming Trees
Sepultura
Sex Pistols
Six Feet Under
Slayer
Smashing Pumpkins
Sodom
Sonic Youth
Stuck Mojo
Suffocation
Suicidal Tendencies
Sunn 0)))
Symphony X
System of a Down
Tang Chao (China)
Temple of the Dog
The Kovenant
The Meads of Asphodel
Therion
Tiamat
Transplants
Troll
Type O Negative
Ufomammut
Velvet Revolver
Venom
Virgin Black
Winds
Ioan Cora The Principle of Evil Made Flesh (1994)

10 Iulie 2004

de Ioan Cora

Cradle of Filth - The Principle of Evil Made Flesh
A aparut in 1994. La Cacophonuos Records. Daca e vorba de o coincidenta sau nu… Ramane de vazut. Dupa ce am ascultat un intro cu niste clape ce repeta o secventa tip sound Windows a inceput piesa ce da titlul albumului. Primele momente aduc cu Napalm Death… iar apoi un Tiamat a la Clouds, dar parca la un nivel mult mult sub trupele amintite. Apoi a inceput The forest whipsers my name… Si aici ma opresc un moment. Am mai scris cu alte ocazii ca granita dintre muzica (black, death, thrash..etc..) luata ca act artistic si ridicol este extrem de subtire. Piesa asta m-a dus cu gandul la filmele de groaza “de pe Elm Street”. Cat de retardat trebuie sa fii ca sa te inspaimante un Dani Filth cand spune: I walk the path to the land of the Dark Immortals where the hungry ones carry my soul… (?) Pentru ca daca nici “inspaimantarea” ascultatorului nu este telul muzicienilor din cripta, ne putem gandi mai degraba la termeni mai severi; ca de pilda jalnic si chiar… patetic. (Cum suna black metal patetic?)
 
The black goddess rises. Pastrand anumite limite de abordare putem spune ca avem de-a face cu cea mai buna piesa de pe album. Continui sa spun ca am impresia ca aud Tiamat. Dar conteaza prea putin asta… Am gasit o alternanta a pasajelor doom cu cele melodice. O voce feminina intercalata printre raguselile lui Dani. Neconvingatoare insa. Spune ceva de genul “leave them lifeless and broken my beloved” de parca s-ar afla la un birou de informatii. Scena din categoria filmelor de duzina.
 
Despre A crescendo of Passion bleeding nu sunt prea multe de spus. Aflam ca Dani a citit Hegel. Mai degraba l-a rasfoit. Si de data asta nu am doar impresia. Sunt sigur… Sursa de inspiratie a fost Spiritual Healing-ul trupei Death.
 
Si pot continua tot asa. De pilda A dream of wolves in the snow cu cine seamana? (se intelege ca e vorba de mimetism involuntar).
 
Departe de noi gandul ca Cradle of Filth a scos cel mai slab album aparut vreodata. Dar nici nu putem sa ne ascundem in spatele criptei oricat de murdari am fi. Idei muzicale putine (iar cele care exista sunt inspirate din alte repertorii), mesaj lipsit de orice fel de consistenta (remarc scoaterea din context a unor citate clasice) precum si productia extrem de slaba. Toate argumentele fac ca acest disc sa nu fie tocmai unul prea fericit. Nici de pionerat nu e vorba. Apropos… Muzica de pe The principle of evil … nu se incadreaza in black metal sau gothic metal. Horror-doom (sau oracaiala horror cum zice Horia) de la cap la coada pigmentat cu cateva clape perverse (sa zicem) si o voce black sclifosita.
 
In final ramanem cu imaginea. Cea de pe coperta si cea a trupei. Dracula way…. Am putea spune. Si un brand ce se bucura de un succes garantat. Ramane de discutat daca pe urmatoarele albume au gasit o cale de mijloc intre a canta ceva si a arata ceva. Pe The principle of evil made flesh au aratat ceva…

 Tu ai auzit ceva?
 


13 Iulie 2004

Recomandare online-shop


15 Iulie 2004

Adrian Cojocaru (garm @email.ro)

Cred ca exagerati un pic domnule Cora cand va referiti la acest album. Chiar daca este intr-adevar cel mai slab album Cradle Of Filth el nu este chiar asa de slab. Ideile muzicale nu au fost chiar asa de putine (cei de la CoF au fost printre primii care au introdus pasaje melodioase in muzica black) si este aiurea sa pretinzi ca trupa se limiteaza la a clona ideile care erau la moda. Clapele mai fusesera folosite si de alte trupe mai inainte, dar nu la modul in care au fost utilizate de Cof, iar vocea feminina...era (si unii cred ca inca mai e) o blasfemie in black metal. La fel versurile. Cei de la CoF au fost printre primii care au depasit cumva fazele alea gen Sons of Satan gather for attack iar unele sunt chiar reusite, chiar daca nu toate. Tocmai faptul ca nu au copiat ideile 'tru' i-au coborat foarte mult in ochii unora. Cat despre Tiamat... nu vad chiar nici o legatura (cei drept ca din punct de vedere cronologic primul album Tiamat pe care l-am ascultat a fost Clouds poate pe unul anterior...). Ah si ati ignorat tocmai piesa Summer Dying Fast.. este cred eu cea mai reusita.

Ah si este normal ca A dream... sa semene cu Anathema din moment ce Darren era la voce... cred ca asta era si ideea, cele 2 trupe erau destul de apropiate, iar cativa ex-membri CoF au format ulterior cu Darren The Blood Divine...:)

Observ ca multa lume se ia de imaginea acestei trupe. Eu personal nu inteleg care este problema, imaginea este extrem de importanta cred... aproape la fel de importanta ca si muzica insasi. Iar ei au reusit sa impuna noi standarde la acest capitol. Din cate imi dau seama, dumneavoastra sunteti ceva mai in varsta ca mine si probabil ati crescut cu Manowar si Alice Cooper. Nu erati fascinat de imaginea lor?Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina