Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


Sodom

1990 Better Off Dead
inapoi la metal, punk si subgenuri

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Rock romanesc
Pop & Rock
Progresiv & Experimental


Metal, Punk si subgenuri

Alice in Chains
Amorphis
Anathema
Annihilator
Astrosoniq
Avantasia
Billy Idol
Black Stone Cherry
Blind Guardian
Brides of Destruction
Cacophony
Cannibal Corpse
Carcass
Cradle of Filth
Dead Kennedys
Death
Def Leppard
Dimmu Borgir
Dinosaur Jr.
Dog Eat Dog
Down
Dream Theater
Edguy
Europe
Evanescence
Evereve
Faith No More
Green Day
Guns n'roses
H.I.M.
Helloween
Iced Earth
Iron Maiden
Judas Priest
Katatonia
King Diamond
Korn
Lacrimosa
Linkin Park
Made out of Babies
Manowar
Marilyn Manson
Masterplan
Mayhem
Megadeth
Melvins
Meshuggah
Metallica
Moonspell
Mother Love Bone
Motorhead
My Dying Bride
Napalm Death
Nightingale
Nirvana
Obituary
Overkill
Ozzy Osbourne
Pantera
Paradise Lost
Pearl Jam
Pungent Stench
Queens of the Stone Age
Rammstein
Rhapsody
Screaming Trees
Sepultura
Sex Pistols
Six Feet Under
Slayer
Smashing Pumpkins
Sodom
Sonic Youth
Stuck Mojo
Suffocation
Suicidal Tendencies
Sunn 0)))
Symphony X
System of a Down
Tang Chao (China)
Temple of the Dog
The Kovenant
The Meads of Asphodel
Therion
Tiamat
Transplants
Troll
Type O Negative
Ufomammut
Velvet Revolver
Venom
Virgin Black
Winds
Ioan Cora Better Off Dead (1990)

16 Iulie 2004

de Ioan Cora

Sodom - Better Off Dead
Special thanks to all sodomaniacs worldwide!!! Asta am gasit in interiorul booklet-ului albumului. Se pare ca pentru o perioada scurta de timp am fost si eu sodomaniac… muzical vorbind. Caseta am gasit-o la un fan Morbid Angel.
- Bai Ioane! Better off dead!!! Cel mai tare album de speed metal aparut pana acum….
Acum cat de adevarata e chestia asta!? La vremea respectiva orice album nou era adevarat. Prin adevarat a se intelege bun. Iar puterea de discernamant se afla tot intr-o forma incipienta.
 
Trecand toate amintirile si reascultarile acestui album printr-un blender am ajuns la concluzia ca Sodom este o trupa cel mult simpatica. Dar nu la fel de simpatici ca Motorhead. Ii dam cezarului ce-i al cezarului. Am mentionat aici Motorhead pentru ca este evident ca Tom Angelripper si ai lui sunt mari fani Lemmy&Co. Sunt varianta speed/thrash metal. Dar corespondenta se opreste doar aici. Oricat as vrea sa incerc sa gasesc ceva special la aceasta trupa ma opintesc in ideea ca au fost si au ramas niste clone. Sau poate ma insel. E posibil ca Tom sa bea mai multa bere decat Lemmy
 
Voi incepe sa spun ca cea mai buna piesa de pe album este un cover. Cold Sweat dupa Thin Lizzy. Iar dupa ea urmeaza Turn your head around dupa Tank. Sunt de fapt singurele piese care nu au doar un riff ce se repeta la infinit. Cum e cazul cu An eye for an eye, piesa ce o ascultam patruns prin 90. Dar exista o explicatie pentru toate acestea. In vremea cand Manowar stapanea mintile razboinice ale rockerului roman, aparitia unei trupe ca Sodom – cu un mesaj mult mai pragmatic (nemtesc) – putea entuziasma aceleasi minti cu chemari la lupta gen Capture the flag sau Shellfire Defense. Problema apare cand reasculti aceleasi piese dupa 15 ani. Dai peste un refren ca:
 
Terror, hate
Murder, rape
 
de pe Better off dead, si iti fuge mintea la jocurile pe computer de pe HC 85 din acea vreme. Oricum cel mai "tare" text de pe albumul asta l-am gasit pe ultima piesa Stalinorgel. Fii atent:
 
Stalinorgel
Carry the war into the enemy camp
Stalinorgel
Vomiting fire – infernal thunder
Stalinorgel
 
Better off dead este un album ce trebuie ascultat doar cu scopul de a descoperi atmosfera unor vremuri. De a intelege care erau punctele de referinta intr-o muzica ce si-a dat de mult timp obstescul sfarsit si, cum am mai spus in alta parte, isi mai traieste viata de dupa moarte. La modul muribund.

 Better off dead...
 


10 Decembrie 2005

Bogdan Cioc

Despre "Better Off Dead" imi amintesc faptul ca a fost albumul cumparat  de un amic de al meu ne-metalist, insa sensibil la insistentele mele - cu  tenta maniacala (deh, eram doar un copil!) si evident doar teoretice fara  acoperire - din vitrina unui magazin universal din micul meu oras de  provincie. Albumul era prafuit, piratat si, daca imi amintesc exact, avea coperta un pic decolorata de soare. Ce Dumnezeu cauta un album de metal în vitrina unui magazin universal de provincie (de fapt un fel de pravalie cap-ista cu firma luminoasa, postrevolutionara), alaturi de baticuri bej kitsch si de rechizite scolare, numai anii nouazeci, gloriosii anii nouazeci! pot sa ne lamureasca. (Ratiunea comerciala a prezentei acestui album în vitrina acelei dughene e la fel de nebuneasca si incoerenta ca si numarul rockerilor ce se imbatau, se extremizau si apoi se cuminteau in micul meu oras. Era frumos.)

Amicul meu a cumparat albumul, si l-a ascultat. Pe vremea aceea Sodom era privita ca o trupa extrema. Sunt sigur ca acest fapt a fost decisiv în optiunea lui de a cumpara anume acest album, si nu altul. În ordinea asta de idei, el a acceptat o provocare si, întrucatva, cred ca a fost multumit de faptul ca nu l-a gasit cu totul incoerent, faptul ca muzica aceea criptica, violenta si marginala pe care o numim traditional metal i-a fost accesibila l-a facut sa se simta probabil ca un initiat caruia i s-au deschis porti obscure pentru altii, si lucrul asta, în sine, e emotionant si tulburator, mai ales pentru un adolescent. Nu mai spun de mine, "îndrumatorul" si "sfatuitorul". Ha, ha, ha !!!. Cateva zile am desenat pe toate zidurile care ne-au iesit în cale iconograma trupei, am cantat "Turn your Head Around", am calcat mai taraganat, am privit mai crancen. (Cum îi sta bine unui îndrumator, eu eram privitorul, el era faptuitorul, în majoritatea cazurilor...) Cateva zile, dupa care am revenit la vechiul cerc vicios. Se putea si mai extrem, totusi...!

Mi-am amintit de acest album acum cateva luni. Întamplator, sau, nu stiu, poate navigand site-ul vostru, am facut rost de acest album si l-am reascultat. La mai bine de zece ani distanta, mda. "Cold Sweat", "Better Off Dead" si "Turn Your Head Around" mi-au adus un fel de flashback-uri, nu stiu daca mai degraba acustice decat afective; de fapt, cred ca, în mare masura, am enuntat deja acele flashback-uri aici.

Altfel, albumul nu mi-a spus nimic, si nici macar extrem nu îmi dau seama cum a putut sa mi se para atunci. Monoton si oarecare, asemeni concertului din seara asta din club Escape. La care nu am mers, acum.Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina