Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


Sunn 0)))

2000 00Void
2000 Grimmrobe Demos
2001 Flight of the Behemoth
2003 White 1
2004 White 2
2005 Black One
2006 Altar (with Boris)
inapoi la metal, punk si subgenuri

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Rock romanesc
Pop & Rock
Progresiv & Experimental


Metal, Punk si subgenuri

Alice in Chains
Amorphis
Anathema
Annihilator
Astrosoniq
Avantasia
Billy Idol
Black Stone Cherry
Blind Guardian
Brides of Destruction
Cacophony
Cannibal Corpse
Carcass
Cradle of Filth
Dead Kennedys
Death
Def Leppard
Dimmu Borgir
Dinosaur Jr.
Dog Eat Dog
Down
Dream Theater
Edguy
Europe
Evanescence
Evereve
Faith No More
Green Day
Guns n'roses
H.I.M.
Helloween
Iced Earth
Iron Maiden
Judas Priest
Katatonia
King Diamond
Korn
Lacrimosa
Linkin Park
Made out of Babies
Manowar
Marilyn Manson
Masterplan
Mayhem
Megadeth
Melvins
Meshuggah
Metallica
Moonspell
Mother Love Bone
Motorhead
My Dying Bride
Napalm Death
Nightingale
Nirvana
Obituary
Overkill
Ozzy Osbourne
Pantera
Paradise Lost
Pearl Jam
Pungent Stench
Queens of the Stone Age
Rammstein
Rhapsody
Screaming Trees
Sepultura
Sex Pistols
Six Feet Under
Slayer
Smashing Pumpkins
Sodom
Sonic Youth
Stuck Mojo
Suffocation
Suicidal Tendencies
Sunn 0)))
Symphony X
System of a Down
Tang Chao (China)
Temple of the Dog
The Kovenant
The Meads of Asphodel
Therion
Tiamat
Transplants
Troll
Type O Negative
Ufomammut
Velvet Revolver
Venom
Virgin Black
Winds
Aron Biro 00Void (2000)

07 Ianuarie 2005

de Aron Biro

Sunn 0))) - 00Void
Intotdeauna in vremea sarbatorilor de iarna se naste dilema "Cum sa-mi petrec vacanta de iarna si, mai ales, revelionul?". Anul asta am avut de ales intre a da curs uneia dintre cele doua invitatii la inmormantari, a merge la Satu Mare sa termin cu divortul, a merge la Iasi sa ma bat cu niste blackeri carora nu le-au placut cronicile mele la Ulver, respectiv a asculta sfatul doctorului si a-mi trata fara indulgenta pneumonia, inchis in casa. Am ales ultima varianta, parea cea mai de bun simt. Iar dintre posturile de televiziune care se dau la intrecere in organizarea de clisme intelectuale imbinate cu cutremurele din Asia ridicate la rangul de evenimente mondene, am ales sa nu aleg nici unul si sa aprofundez o trupa tanara, pe care am tinut-o multa vreme aproape, fara sa se nimereasca circumstantele potrivite asimilarii materialului propus de baieti.

Am ignorat recomandarile legate de aparitia acestei trupe nu fara motiv. La momentul debutului Sunn 0))) luam metalul mai in serios decat merita iar demersurile aberationiste mi se pareau ca submineaza genul. Ceea ce e adevarat, doar ca in ultima vreme am tras concluzia ca genul merita sa fie subminat. Nu pot sa recomand realmente materialul de pe 00Void, dar parcurgerea sa este necesara pentru priceperea cauzelor unor efecte mai demne, precum ultimele realizari ale trupei.

Sunn 0))) este o trupa americana alcatuita din doua capete de pod, Stephen O’Malley (membru Khanate, Burning Witch) si Greg Anderson (membru Goatsnake) intre care se intinde o punte de zgomot defel natural, ticsit de conservanti si artificialitati, cu efecte fiziologice asupra audientei.

Intentiile declarate ale trupei au fost de a aduce un tribut amplificatoarelor SUNN, care au marcat tehnologic nasterea sunetului “metal”. Fara prea multe stradanii estetice, trupa organizeaza “sesiuni de amplificare” in care se joaca cu cele mai oribile note si distorsiuni, ignorand cu desavarsire armoniile, ritmul si orice efort de sistematizare a sunetului. Iar cand spun “note oribile” spun note joase, explorari ale extremelor in sfera de actiune a chitarei bass. Pentru o degustare “cum se cuvine” a materialului propus, trupa evita sa foloseasca decor, parti ritmice si orice ar putea sa dea sens incrancenarii sonore. MAIONEZA. Albumul 00Void este un borcan de maioneza doom-metal pe care audienta se poate incumeta, sau nu, sa il consume. Comparatia nu e intamplatoare caci prestatiile live (!) in care se implica trupa provoaca, datorita vibratiilor grave, reactii digestive. O alta declaratie a trupei ne lasa sa aflam ca si-au conceput soundul ca pe un masaj aplicat intestinelor. Prin asta se parcurge o scurtatura spre conceptul clasic si oarecum pretentios de “body music”.

A
propiindu-ne de spatiul muzical, Sunn 0))) se propune si ca un tribut adus trupei Earth, ceea ce explica in plan estetic sunetul teluric creat. Si totusi, trupa Earth isi stabilise o limita de toleranta, putand fi asimilata cu oarecare indulgenta doom-metalului. Ori cand vorbim de Sunn, vorbim de muzica ambientala obtinuta prin manipularea fara discernamant a corzilor de bass. E interesanta acceptiunea generala ca muzica ambientala este o muzica a aerului si apei, si nu o muzica a pamantului. Sunn vine sa corecteze acceptiunea, imaginand o forfota a cernoziomului si cutremure sonore ce ma trimit cu gandul si la ultimele produse Neurosis.

In contextul evolutiei ulterioare a trupei, trebuie totusi remarcata o doza de bun simt (sau timiditate a experimentului) care va dispare cu desavarsire in albumele ulterioare, decenta fiind manifestata prin incercarea de delimitare a unor riffuri si completarea soundului cu pulsatii subbass electronice capabile sa structureze oarecum continutul sonor in ceea ce cu oarecare indulgenta am putea considera a fi introuri, outrouri, structuri repetitive, etc.

Umbla vorba ca in concerte se intampla ca ambii membri sa “cante” pe acelasi instrument simultan. Oricum, m-as mira ca la un concert cineva sa poata stabili daca se canta chiar materialul de pe album, ori daca se improvizeaza pe toata durata timpului alocat.

 (((o)))


Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina