Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


Tuxedomoon

1980 Half Mute
inapoi la progresiv & experimental

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Rock romanesc
Pop & Rock
Metal, Punk si subgenuri


Progresiv & Experimental

Aera
Affinity
After Crying (Hu)
Ahora Mazda
Albatros
Amazing Band
Amon Duul
Amon Duul II
Areknames
Ash Ra Tempel
Brian Eno
Can
Caravan
Chrysalide
Cressida
Cryptic Vision
Curved Air

Eloy
Emerson Lake & Palmer
England
Faust
Flamengo (Cz)
Frank Zappa
Fruupp
Fuchsia
Galahad
Genesis
Gentle Giant
Ghostigital
Gracious
Green Milk From The Planet Orange
I Giganti
In Spe (Estonia)
Jade Warrior
Jadis
Jethro Tull
John McLaughlin
Khan
King Crimson
Klaus Schulze
Kluster
Kraftwerk
Laurie Anderson
Magellan
Marillion
Mostly Autumn
Nektar
Nice
Niemen (Pol)
Pekka Pohjola
Peter Gabriel
Pink Floyd
Polytoxicomane Philarmonie
Poor Genetic Material
Popol Vuh
Procol Harum
Quintessence
Renaissance
Richard Wright
Rick Wakeman
Robert Fripp
Robert Wyatt
Roland Kovac New Set
Sebastian Hardie
Stud
Tangerine Dream
Thee Maldoror Kollective
Third Ear Band
Titus Groan
Tomita
Tortoise
Tuxedomoon
UK
Ulver
Van der Graaf Generator
Vangelis
Yes
Yezda Urfa
Zenobia
Mihai Plamadeala Half Mute (1980)

09 Decembrie 2005

de Mihai Plamadeala

Tuxedomoon - Half Mute
Acesta este primul LP semnat de Tuxedomoon, una dintre cele mai inventive trupe ale anilor ’80. Ceea ce canta formatia este greu clasificabil. Se vorbeste despre  post-punk, muzica electronica, new wave, no wave, pop, jazz, funk si lista este departe de a fi epuizata. Cert este ca avem de-a face cu un amplu fenomen muzical de avangarda.

Tuxedomoon a fost infiintata in 1977 la San Francisco de  catre Steve Brown si Blaine Reininger carora li s-au adaugat Peter “Principle” Dachert si cateodata Winston Tong, cei citati fiind poliinstrumentisti de marca. Sintetizatoarele, masina de ritm si orga minimalista sunt completate de bas, saxofoane si vioara. Experimentele de pe albumul de debut nu vor esua intr-o reteta, ceea ce va urma diversificand (si) mai mult aria cautarilor, spre performance music, film, balet sau teatru. Un an mai tarziu regasim trupa implicata intr-un proiect al lui Maurice Bejart (marele coregraf francez).

Dar oprindu-ne acum doar la Half Mute putem stabili unele analogii cu Kraftwerk, David Bowie, Lou Reed, John Cale sau cateodata chiar cu Velvet Underground.  Fata de toti acestia, Tuxedomoon, sunt cel mai puternic ancorati in ceea ce poarta numele de contemporary music. Amprenta new wave trebuie privita ca insert al unei idei muzicale (pe atunci) noi. Influentele nu se opresc insa aici. Clasicul, jazz-ul, tangoul sau funk-ul sunt combinate intr-un mix cerebral.

Piese precum “Nazca” sau “Km” au o nota jazz-istic ambientala. In “What Use” experimentul sonor atinge forme maligne. Un funk jazz disonant (combinat cu wave-ul) este “59 to 1”. Compozitii precum “5th Column”, “Tritone” se incadreaza in curentul chamber electro. “James Whale” si “7 Years”  apar deja ca mostre de concrete music. In fine, latura new wave, cu unele accente pop, poate fi identificata in “Loneliness” sau “Volo Vivace”.

Tuxedomoon este una dintre trupele care cauta si gasesc nu doar maniera personala ci chiar o directie viabila. Fragmentul muzical devine modul intr-o arhitectura armonioasa, in care elementul portant – stiinta muzicala – este subordonata functional ansamblului. Este interesant faptul ca muzica propusa de Tuxedomoon fiind deosebit de elevata, subtila, stranie, nu este incarcata. Urechea omului obisnuit poate suporta (destul de) lejer sunetul asa zisului synth-wave ce caracterizeaza albumul. In ciuda varietatii sale, Half Mute este coerent si omogen.

Reunirea numeroaselor influente citate mai sus a determinat folosirea de catre critica a unei terminologii practic neomologate, cu care o parte dintre cititori pot sa nu fie de acord. Neavand cum sa evitam consideratiile anterioare pe aceasta tema, ne-am oprit (doar) asupra acelor termeni pe care-i intelegem in spiritul in care am receptat noi cele comentate. Despre Tuxedomoon s-a spus inca din perioada aparitiei ca este cea mai europeana trupa americana. De altfel formatia va lua curand dupa Half Mute drumul Europei, unde va continua seria experimentelor traduse in forme deopotriva subtile si “digerabile”. Vom incheia articolul oprindu-ne asupra unei caracterizari destul de cuprinzatoare a celor in cauza, repetate de numeroase antologii muzicale: “futuristi, decadenti, expresionisti”.

 Digerabili?
 


01 Ianuarie 2006

Recomandare online-shopInapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina