Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


Rick Wakeman

1973 The ix Wives of Henry VIII
1974 Journey to the Centre of the Earth
inapoi la progresiv & experimental

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Rock romanesc
Pop & Rock
Metal, Punk si subgenuri


Progresiv & Experimental

Aera
Affinity
After Crying (Hu)
Ahora Mazda
Albatros
Amazing Band
Amon Duul
Amon Duul II
Areknames
Ash Ra Tempel
Brian Eno
Can
Caravan
Chrysalide
Cressida
Cryptic Vision
Curved Air

Eloy
Emerson Lake & Palmer
England
Faust
Flamengo (Cz)
Frank Zappa
Fruupp
Fuchsia
Galahad
Genesis
Gentle Giant
Ghostigital
Gracious
Green Milk From The Planet Orange
I Giganti
In Spe (Estonia)
Jade Warrior
Jadis
Jethro Tull
John McLaughlin
Khan
King Crimson
Klaus Schulze
Kluster
Kraftwerk
Laurie Anderson
Magellan
Marillion
Mostly Autumn
Nektar
Nice
Niemen (Pol)
Pekka Pohjola
Peter Gabriel
Pink Floyd
Polytoxicomane Philarmonie
Poor Genetic Material
Popol Vuh
Procol Harum
Quintessence
Renaissance
Richard Wright
Rick Wakeman
Robert Fripp
Robert Wyatt
Roland Kovac New Set
Sebastian Hardie
Stud
Tangerine Dream
Thee Maldoror Kollective
Third Ear Band
Titus Groan
Tomita
Tortoise
Tuxedomoon
UK
Ulver
Van der Graaf Generator
Vangelis
Yes
Yezda Urfa
Zenobia
Mihai Plamadeala The ix Wives of Henry VIII (1973)

12 Aprilie 2006

de Mihai Plamadeala - muzician NOMEN EST OMEN

Rick Wakeman - The ix Wives of Henry VIII
Acesta este unul dintre albumele deopotriva subtile si spectaculoase ale lui Rick Wakeman, alaturi de “Journey to the center of the Earth” si/sau “Myths and legends of King Arthur and The Knights of The Round Table”. Spre deosebire de acestea, “Sotiile lui Henric al VIII-lea” sunt toate instrumentale. Sase sotii – sase piese, desigur, purtand fiecare numele uneia dintre ele si incercand sa exprime caracterul lor, dar si soarta pe care au avut-o.

Orchestra de pe “Journey” a fost inlocuita de sintetizatoarele lui Wakeman, care mizeaza intr-o mare masura pe sunetul standard de pian. Interesant este si pretextul in jurul caruia a fost creat albumul. Daca in “Journey” a fost urmat firul povestii lui Jules Verne din romanul omonim si in “Myths” au fost alese momente reprezentative din ciclul legendelor Graal-ului, in “Six Wives” numitorul comun nu mai este dat de un anumit epic, ci de o perspectiva anistorica. In felul acesta, Wakeman se distanteaza de tipologia poemului muzical (rock, pop, folk) sau a operei rock (Tommy, Jesus Christ Superstar) si patrunde intr-o zona in care se poate spune ca este pionier. Pe un album ulterior, “Criminal Records” ideea conceptuala va fi reluata si prelungita in acelasi spirit postmodern. Piesele vor purta nume  ale unor persoane non grata din istorie (Judas, etc.). Important este ca Wakeman s-a desprins in cariera solo de ceea ce facuse la Yes sau la alte formatii pe unde a activat (cum ar fi The Strawbs).

Tratarea copertii in relatie cu continutul muzical este expresia unor concepte relativ noi din istoria artei rock. Aparitia protagonistului in campul unei picturi-colaj cu Henric si cu sotiile sale (toate laolalta) poate fi considerata kitsch sau o “glumita” nevinovata, dar citita intr-un context post Andy Warhol putem lua in calcul si posibilitatea asumarii totale, care se constituie intr-o forma artistica de subtilitate modern-mondena.

Textul de sustinere al pieselor, care contine date biografice ale “sotiilor”, este salutar. Gradul de cunoastere/cultura al receptorului este ridicat prin ceea ce astazi poarta numele de rebranding. Cei carora le place muzica (lui Wakeman) ajung sa afle niste lucruri de specialitate, asa zise de “nisa”, care pot determina interesul pentru istorie, carti, filme sau familii de subiecte adiacente. Albumul echivaleaza astfel cu un preview.

Ceea ce nu s-a spus pana acum in articol, considerandu-se ca se subintelege, dar care trebuie totusi punctat pentru cei care nu l-au descoperit inca pe Rick, este ca acesta face parte din galeria muzicienilor de prim cerc ai muzicii rock. In orice top/clasament al claparilor din toate timpurile, Wakeman nu poate “scapa” una dintre primele zece pozitii.

Dupa cum vede semnatarul acestor randuri problema, solo-urile lui Wake' pot trezi la viata chiar si pietrele (nu insa pe toti oamenii). Un amic povestea ca a fost luat anii trecuti cu stop-ul pe ruta Vama Veche – Bucuresti de un cunoscut manelist al vremii. Rulajul cu 130 km/h + muzica aferenta la un volum nerezonabil (care pe o scara complet subiectiva anula binefacerile aerului conditionat) s-au dovedit peste puterea sa de simulare. Propunerea timida de a alterna auditia cu Wakeman-ul pe care il considera cea mai viabila “schema” din “mapa de calatorie” a fost acceptata, dar nu dupa mult timp i s-a spus ca “muzica simfonica este frumoasa, dar nu se adreseaza sufletului uman”...

Ii invit pe cititorii acestui articol sa afle sau sa-si reaminteasca “povestile” traite de “Catherine of Aragon”(1), “Anne of Cleves”(2), “Catherine Howard”(3), “Jane Seymour”(4), “Anne Boylen”(5), “Catherine Parr”(6), asa cum sunt rememorate de Rick Wakeman. 

 Traiasca regele!
 


01 Ianuarie 2006

Recomandare online-shopInapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina