Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


Ufomammut

2004 Snailking
inapoi la metal, punk si subgenuri

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Rock romanesc
Pop & Rock
Progresiv & Experimental


Metal, Punk si subgenuri

Alice in Chains
Amorphis
Anathema
Annihilator
Astrosoniq
Avantasia
Billy Idol
Black Stone Cherry
Blind Guardian
Brides of Destruction
Cacophony
Cannibal Corpse
Carcass
Cradle of Filth
Dead Kennedys
Death
Def Leppard
Dimmu Borgir
Dinosaur Jr.
Dog Eat Dog
Down
Dream Theater
Edguy
Europe
Evanescence
Evereve
Faith No More
Green Day
Guns n'roses
H.I.M.
Helloween
Iced Earth
Iron Maiden
Judas Priest
Katatonia
King Diamond
Korn
Lacrimosa
Linkin Park
Made out of Babies
Manowar
Marilyn Manson
Masterplan
Mayhem
Megadeth
Melvins
Meshuggah
Metallica
Moonspell
Mother Love Bone
Motorhead
My Dying Bride
Napalm Death
Nightingale
Nirvana
Obituary
Overkill
Ozzy Osbourne
Pantera
Paradise Lost
Pearl Jam
Pungent Stench
Queens of the Stone Age
Rammstein
Rhapsody
Screaming Trees
Sepultura
Sex Pistols
Six Feet Under
Slayer
Smashing Pumpkins
Sodom
Sonic Youth
Stuck Mojo
Suffocation
Suicidal Tendencies
Sunn 0)))
Symphony X
System of a Down
Tang Chao (China)
Temple of the Dog
The Kovenant
The Meads of Asphodel
Therion
Tiamat
Transplants
Troll
Type O Negative
Ufomammut
Velvet Revolver
Venom
Virgin Black
Winds
Horia Diaconescu Snailking (2004)

07 Iunie 2006

de Horia Diaconescu

Ufomammut - Snailking

Ufomammut este o larva intergalactica ce consuma planete, dupa ce in prealabil le lichefiaza. Asta daca ar fi sa-i credem pe membrii formatiei. In alt context, Ufomammut anunta (si ei) sfarsitul zilelor pentru publicul exclusiv de rock.

 

Doom-ul este practic singurul subgen al rockului care inca nu a iesit din underground. Desigur, nu ii luam in considerare pe cei considerati a fi parintii genului - Black Sabbath. Motivele de baza ale nepopularitatii nu sunt greu de intuit: autolimitarea traditionala a stilului si maniera de-a dreptul indigesta in care sunt realizate compozitiile. Piese enorme de pana la o jumatate de ora, cu densitatea ritmica de o bataie pe minut nu au cum sa se adreseze decat unei minoritati. Sub aripa generoasa a fenomenului post-rock (post-2000), au aparut insa o serie de formatii care, pe scheletul imobil de doom, isi construiesc cartilagiile experimentale. Cele mai joase frecvente bas joaca astfel rol de gazda pentru extravagantele psihedelice ale unor muzicieni mai mult sau mai putin titrati. Din zona rock-metal, publicul doom pare a fi, in orice caz, cel mai tolerant cu experimentul.

 

Ufomammut sunt o trupa interesanta din ultima generatie a rockului subteran italian, altminteri putin prezent in undergroundul international. Pot fi incadrati fara probleme scenei doom (care le-a decernat titlul de "ultima senzatie"), cu mentiunea ca electronica joaca propriul rol in muzica. Elemente de acid rock, industrial si kosmische musik le particularizeaza soundul, bazat pe riffurile cavernoase specifice genului. Componenta este urmatoarea: Poia - chitara, fx; Urlo - bas, "voce", fx; Vita - baterie; R. Hendrix - sintetizator, fx.

 

Albumul Snailking descrie un peisaj suprarealist la granita dintre halucinantie si dementa. Este “povestea” unei gastropode extraterestre care inghite Pamantul. Influentele stilistice acopera practic toata plaja doom: groove visceral Electric Wizard, sludge apocaliptic a la Neurosis, efecte noise-wall tip Boris sau glisari drone a la Sunn O))). In concerte, lentoarea pahidermica a trupei este intregita prin seturi “visuals” de pop-art psihedelic, realizate de colectivul Malleus.

 

Cronicile albumelor de gen abuzeaza de cuvantul “monolitic”. Muzica de pe Snailking se prezinta, insa, ca o gelatina care se intinde pe membranele difuzoarelor. Ar fi de remarcat utilizarea exclusiva a aparaturii analogice si excelenta manuire a efectelor de feedback ce dilata muzica. Prima piesa, Blotch (1), are rol expozitiv pentru toate enormitatile care se vor intampla pe disc. Lacrimosa (3), Odio (4) si God (5) introduc soundul teluric ultra-bas, care ii face pe doomeri sa juiseze, iar interludiul glitch Alcool (6) anunta imersiunea intr-o orgie lipicioasa de 35 de minute.

 

Pe alocuri apar sample-uri radiofonice ce trimit la agitatia neputincioasa a victimelor din War of the worlds. “What seems to be the trouble sergent?… You look a little bit worried!”… intreaba o voce torpilata de soldat inaintea piesei Braindome (7), despre distrugerea nucleara a planetei. Nu este prea clar daca personajele vad ciuperci atomice sau propriul fum al ierbii. Demontain (8) este de departe cea mai teribila piesa a trupei. Timp de jumatate de ora trece prin ambient, drone, old school doom rock, industrial si sludge, totul scufundat intr-o mlastina de fx-uri analogice.

 

Formatii psihedelice precum Ufommamut sunt de intalnit atat la festivaluri stoner, cantand pentru motociclisti si tractoristi care stau pe bidoane de bere si consuma carnati, dar si la evenimente electronice, alaturi de cei mai obscuri laptopisti. Literatura de specialitate le eticheteaza muzica prin variatiuni de prefixe precum “post” sau “neo”, atribute ca “psychedelic”, “acid”, “space” si incadrari stilistice “doom”, “core”, “sludge” ori “stoner-metal”. Cei suficient de rezistenti pot considera albumul un punct de plecare in explorarea curentului… Ca faza, numele ma duce cu gandul la bancul cu taranul si extraterestrul, in lanul de porumb. Intalnirea celor doua personaje se rezuma printr-un dialog chintesential:

- Eu sunt UFO. Doresc sa va cunosc!...
- Eu sunt Ion. Imi fac nevoile.


 Tu cine esti?


Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina