Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


Jade Warrior

1998 Eclipse
inapoi la progresiv & experimental

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Rock romanesc
Pop & Rock
Metal, Punk si subgenuri


Progresiv & Experimental

Aera
Affinity
After Crying (Hu)
Ahora Mazda
Albatros
Amazing Band
Amon Duul
Amon Duul II
Areknames
Ash Ra Tempel
Brian Eno
Can
Caravan
Chrysalide
Cressida
Cryptic Vision
Curved Air

Eloy
Emerson Lake & Palmer
England
Faust
Flamengo (Cz)
Frank Zappa
Fruupp
Fuchsia
Galahad
Genesis
Gentle Giant
Ghostigital
Gracious
Green Milk From The Planet Orange
I Giganti
In Spe (Estonia)
Jade Warrior
Jadis
Jethro Tull
John McLaughlin
Khan
King Crimson
Klaus Schulze
Kluster
Kraftwerk
Laurie Anderson
Magellan
Marillion
Mostly Autumn
Nektar
Nice
Niemen (Pol)
Pekka Pohjola
Peter Gabriel
Pink Floyd
Polytoxicomane Philarmonie
Poor Genetic Material
Popol Vuh
Procol Harum
Quintessence
Renaissance
Richard Wright
Rick Wakeman
Robert Fripp
Robert Wyatt
Roland Kovac New Set
Sebastian Hardie
Stud
Tangerine Dream
Thee Maldoror Kollective
Third Ear Band
Titus Groan
Tomita
Tortoise
Tuxedomoon
UK
Ulver
Van der Graaf Generator
Vangelis
Yes
Yezda Urfa
Zenobia
Mihai Plamadeala Eclipse (1998)

01 Decembrie 2006

de Mihai Plamadeala - muzician NOMEN EST OMEN

Jade Warrior - Eclipse
Exista doua variante “interne” privind alegerea denumirii Jade Warior. Una dintre ele spune ca acesta ar fi fost titlul unei compozitii de-a lui Tony Duhig (ceea ce poate fi foarte adevarat), de la care a fost imprumutat numele pentru formatie. Intr-o alta versiune, s-ar fi cautat o sintagma alcatuita din doua cuvinte cu sensuri metaforic antagonice, care sa exprime tipul de muzica practicat. Astfel, de pe o lista de cuvinte “soft” ar fi fost ales Jade, iar de pe lista “hard”, Warior. Jade Warior este insa (si) termenul japonez , tradus desigur in engleza, pentru samuraiul luptator, poet si erudit.

Eclipse a fost al treilea album imprimat de catre Jade Warior (in 1973, intre un turneu american si unul olandez), dar rezilierea contractului de catre Vertigo Music a intarziat cu douazecisicinci de ani aparitia acesuia ! Trei dintre piesele LP-ului au aparut pe compilatia Reflections, care contine materiale de pe cele trei productii Vertigo. Cum in acele vremuri, trupele traiau din vanzarea albumelor, iar concertele erau o forma activa de reclama a muzicii care urma sa fie vanduta in versiune editata, pierderea contractului a dus la dizolvarea temporara a formatiei. A fost in fapt vorba despre incheierea fortata a unei perioade de creatie faste din punct de vedere valoric. Enciclopediile de rock nu ezita sa incadreze Jade Warior la categoria Art Rock. In continuare vom lua in discutie Eclipse, albumului caruia nu i s-a dat unda verde in ’73 si care, indirect a condus la inghetarea activitatii unei trupe in ascensiune.

Cei care alcatuiesc Jade Warior sunt Tony Duhig – chitara; Jon Field – percutie, flaut; Glyn Havard – bas, voce; Allan Price – tobe si David Duhig (fratele lui Tony) – chitara. Muzica practicata de ei in prima perioada a creatiei lor – cea intr-adevar importanta – este caracterizata de o serie de influente care astazi ar fi denumite “world”, dar care atunci tineau practic de multiculturalitate in versiune post hippie. Prezenta flautului trimite mai degraba spre Jethro Tull decat spre Ekseption. Percutia joaca un rol important, cu atat mai mult cu cat componenta etno este prezenta prin formule ritmice mai degraba decat prin armonie.

Conceputa in maniera de folk prog rock, “English Morning”(1) se plaseaza din punct de vedere armonic, undeva la limita dintre banal si bizar, daca acceptam existenta unei astfel de granite. Important este ca “Dimineata engleza” nu esueaza in nici unul dintre aceste “teritorii”, fapt ce induce tensiunea dorita de Jade.

Registrul este schimbat odata cu “Sanga”(2), pisa de factura exotica bazata pe dialogul dintre percutie si restul instrumentelor, dintre care se distinge flautul (care la un moment dat se dubleaza pe imprimarea de studio). Exista, de asemenea, un dialog al ritmului etno cu tema de jazz.

Cu radacini directe in blues, “Too Many Heroes”(3) ia forma unui hard rock al anilor ’70. Rezultatul este ceva plasabil intre Bad Company, The Firm, Hide Tide si Sir Lord Baltimore. Chitara exceleaza prin interventii solistice in registrul acut
Piesa “Song For A Soldier”(4) a fost abordata in maniera de psihedelic prog.  Aria de intersectie intre clasic hard rock si experiment se constituie in numitorul comun al celor doua, dand reusitului experiment un aspect de totala normalitate.

“Maenga Sketch”(5) reprezinta piesa de rezistenta in care, pe parcursul a ‘8’’34, schimbarea de ritm, modulatia si interferenta temelor, intr-o atmosfera proto world, sunt la ele acasa.
 
“Holy Roller”(6) este la origine un blues, care a capatat la Jade Warior o forma surprinzatoare. Cel care nu a ascultat (inca) piesa, nu trebuie decat sa-si imagineze o piesa de-a lui Sonny Boy Williamson cantata vocal de un Bob Dylan, avand in spate o trupa  alcatuita din oameni de la Jethro Tull si Led Zeppelin.
 
Latura psihedelica si-a gasit in “House of Dreams”(7) gazda ideala. Aceasta este nota in care se incheie albumul, si odata cu el perioada de creatie cea mai fasta a trupei.
 
Varietatea sonora, virtuozitatea si inovatia la nivel de forma, recomanda (valoric) formatia Jade Warior. Nu acelasi lucru s-a intamplat din punct de vedere comercial. Daca rezilierea contractului cu Vertigo a avut cauze subiective sau acesta era “rostul vremurilor” nu ne-am propus sa reflectam in articolul de fata. Ne marginim a constata ca in anul cu Eclipse, aparea in Romania Flacara 73 Grup, care poate sta oricand drept marturie ca intre lumea noastra muzicala si cea din Vest nu exista ceva in comun (nici) pe atunci.

 Opinii?


Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina