Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


Stuck Mojo

1998 Rising
2000 Declaration of a Headhunter
2006 Southern Born Killes
inapoi la metal, punk si subgenuri

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Rock romanesc
Pop & Rock
Progresiv & Experimental


Metal, Punk si subgenuri

Alice in Chains
Amorphis
Anathema
Annihilator
Astrosoniq
Avantasia
Billy Idol
Black Stone Cherry
Blind Guardian
Brides of Destruction
Cacophony
Cannibal Corpse
Carcass
Cradle of Filth
Dead Kennedys
Death
Def Leppard
Dimmu Borgir
Dinosaur Jr.
Dog Eat Dog
Down
Dream Theater
Edguy
Europe
Evanescence
Evereve
Faith No More
Green Day
Guns n'roses
H.I.M.
Helloween
Iced Earth
Iron Maiden
Judas Priest
Katatonia
King Diamond
Korn
Lacrimosa
Linkin Park
Made out of Babies
Manowar
Marilyn Manson
Masterplan
Mayhem
Megadeth
Melvins
Meshuggah
Metallica
Moonspell
Mother Love Bone
Motorhead
My Dying Bride
Napalm Death
Nightingale
Nirvana
Obituary
Overkill
Ozzy Osbourne
Pantera
Paradise Lost
Pearl Jam
Pungent Stench
Queens of the Stone Age
Rammstein
Rhapsody
Screaming Trees
Sepultura
Sex Pistols
Six Feet Under
Slayer
Smashing Pumpkins
Sodom
Sonic Youth
Stuck Mojo
Suffocation
Suicidal Tendencies
Sunn 0)))
Symphony X
System of a Down
Tang Chao (China)
Temple of the Dog
The Kovenant
The Meads of Asphodel
Therion
Tiamat
Transplants
Troll
Type O Negative
Ufomammut
Velvet Revolver
Venom
Virgin Black
Winds
Aron Biro Rising (1998)

27 Decembrie 2006

de Aron Biro

Stuck Mojo - Rising
Motivul pentru care Stuck Mojo suna ca un nume cunoscut vag sau deloc rockerului care citeste aceste randuri este ca trupa face parte dintr-un nefericit sertar, alaturi de nume ca Life of Agony, Sacred Reich, Skyclad sau Grip Inc. - categorie de trupe a caror cariera s-a consumat in hiatusul 1996-1999. Perioada coincide cu cea in care s-a ascultat cel mai putin metal in Romania dintr-un motiv simplu: o generatie, cea a colectionarilor de caseta/CD, se lasa de ascultat, iar alta inca nu se apucase, adunand banii pentru un mp3 player.

Din fericire, lucrurile stateau altfel in perioada respectiva nu mai departe de punctul de vama Episcopia Bihorului, din spatele caruia revista Metal Hammer a catalogat Rising ca “metalul secolului viitor”. Cu acest album, casa de discuri Century Media a ajuns pentru prima data in topurile Billboard, Rising detinand recordul de vanzari al companiei pana in 2004. Factorii de succes au fost multipli - genul nu-metal era in ascensiune iar eticheta nu se inventase inca. Termenul mai general, “cross-over” care ingloba ideea de experiment si fuziune era incarcat inca de conotatii pozitive.

Camionagiii americani au fost sedusi de coperta ce prezinta centura asociatiei de wrestling, de videoclipul in care membrii trupei isi izbeau rinichii de podea alaturi de wrestlerul Diamond Dallas Page si de citatul de pe coperta a doua a discului: My instinct was to win, eliminate anyone who was my competition, destroy my enemy, and move on without any kind of hesitation at all – Arnold Schwarzenegger, 1977.

Ramane de stabilit ce viitor au vazut redactorii Metal Hammer in acest album. Probabil nu faceau profetii legate de cariera lui Arnold ori de succesul wrestling-ului. Legaturile cu miscarea nu-metal au fost slabe si atunci, raman slabe si acum, in retrospectiva. Daca rolul Clawfinger a fost marginalizat de presa datorita faptului ca activau pe continentul gresit, Stuck Mojo nu au intrat in schema datorita provincialismului sudist promovat cu titluri ca Southern Pride sau Back in the Saddle. Nu-metal-ul s-a fixat ca un gen ale carui credite sunt indreptate spre trupele urbane din California, in general fara membri de culoare. Ori fuziunea rap-metal propusa de Mojo a fost de la bun inceput subordonata solo-urilor si riffomaniei chitaristului Rich Ward, ale carui influente vin din directia unor clasici de provincie ca Dimebag (Pantera) sau Zakk Wylde (Ozzy Osbourne/Black Label Society). Modernismul ideii de nu-metal este atenuat la Mojo de traditionalism – vocea rap veridica a negrului Bonz adus parca direct dintre tulpinile de bumbac, solouri blues pe muzicutza si coruri gospel de negrese focoase racnind We’ve got our Southern pride. Toate acestea sunt potentzate de parteneriatul exprimat de fotografia din booklet in care producatorul Andy Sneap face baie in acelasi jacuzzi cu chitaristul trupei, ambii cu fete mahmure si trabuce rezemate pe bordura. Textura sonora a studioului lui Sneap, atunci la inceput de cariera, a fixat standardele pentru viitorul muzicii metal.

Din nefericire, Andy Sneap a avut un viitor mai stralucit decat trupa, care a fost sacrificata de scandalurile Century Media, conform profetiilor din piesa Assassination of a Pop Star, lasandu-l pe Rich Ward sa ia pe cont propriu calea metalului crestin alaturi de wrestlerul muzician Chris Jericho, sub numele Fozzy. Ramane nostalgia unui triumf al metalului cefelor arse de soare si a unei istorii care ar fi putut avea loc, a rockotecilor de la Petrosani in jos rasunand sub sloganul People down here make mean barbecue!

 ''Welcome to my neighborhood!''


Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina