Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


Meat Loaf

2006 Bat Out of Hell III: The Monster Is Loose
inapoi la pop & rock

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Rock romanesc
Progresiv & Experimental
Metal, Punk si subgenuri


Pop & Rock

Al Stewart
Alan Parsons Project
Alice Cooper
Amazing Blondel
Aphrodite's Child
Apoptygma Berzerk
Arthur H
Beatles
Bob Dylan
Byrds
Cat Stevens
Clive Nolan & Oliver Wakeman
Cream
David Ackles
Deep Purple
Deine Lakaien
Dire Straits
Don "Sugar Cane" Harris
Don McLean
Donovan
Doors
Eclection
Electric Light Orchestra
Eric Capton
Fairport Convention
Family
Fotheringay
Gryphon
High Tide
Hot Tuna
Incredible String Band
Iron Butterfly
James Gang
Janis Joplin
Jean-Michel Jarre
Jefferson Airplane
Jefferson Starship
John Mayall
Jonathan Kelly
Joni Mitchell
Judy Collins
Led Zeppelin
Live
Lou Reed
Love
Madonna
Malcolm McLaren
Matthews Southern Confort
Meat Loaf
Melanie Safka
Metric
Moody Blues
Mugison
Nick Cave
Nick Drake
Nico
Nigel Kennedy
Noir Desir
Patti Smith
Pavlov's Dog
Peter Hammill
Phil Collins
Phil Ochs
Police
Queen
Radiohead
Ravi Shankar
Rolling Stones
Roxy Music
Sandy Denny
Scorpions
Seals & Crofts
Shakti
Siena Root
Simon & Garfunkel
Slap Happy
Steeleye Span
Stephen Stills
Steven Seagal
Stone the Crows
Suzanne Vega
T. Rex
Ten Wheel Drive
The Cranberries
The Darkness
Tim Hardin
Tom Paxton
Tom Waits
Traffic
Trees
U2
Uriah Heep
Van Morrison
Velvet Underground
Voltaire
Whitesnake
Winger
Wings
Yat-Kha (Tuva)
Bat Out of Hell III: The Monster Is Loose (2006)

14 Martie 2007

de Calin Dumitru

Meat Loaf - Bat Out of Hell III: The Monster Is Loose
Meat Loaf este exemplul perfect al actorului devorat in totalitate de personajul pe care l-a interpretat in opera lui Jim Steinman, Bat Out of Hell. Aerul cabotin al exprimarilor independente a fost dublat de slaba intuitie a celor care au incercat diverse actiuni de remodelare muzicala. O relansare in afara continuarii titlului Bat Out Of Hell avea sanse foarte mici de reusita. Bat Out Of Hell III: The Monster Is Loose vine in unul din ultimele momente de exploatare decenta a calitatilor native ale lui Meat Loaf, ajuns la aproape 60 de ani.
 
Lipsit de aportul lui Jim Steinman, omul care a pus bazele conceptului Bat Out Of Hell, dar cu un titlu in mana castigat in urma unei dispute legale, Meat Loaf s-a angajat in reconstituirea empirica a unui concept prin metoda recuperarii partiale a traditiei si reproducerea asistata a unor forme in mulaje. Supravietuirea muzicala post–Steinman inseamna, de fapt, reciclarea unor compozitii vechi ale acestuia sau desavarsirea lor, daca ar fi sa speculam declaratia lui Steinman ca nimeni nu ii canta piesele mai bine decat Meat Loaf. Rolul de a suplini absenta lui Jim Steinman pe jumatate de album i-a revenit lui Desmond Child, celebru creator de hituri pentru Aerosmith, Bon Jovi, Alice Cooper sau Ricky Martin si specialist in resuscitari muzicale, ultimul exemplu fiind Paul Stanley. Intrebat de ce nu isi compune singur piesele, Meat Loaf si-a recunoscut incapacitatea printr-o afirmatie transanta, fara prea multe explicatii suplimentare: “Because I suck”.
 
Bat Out Of Hell III: The Monster Is Loose se inscrie perfect in conturul trasat de primele doua parti. Reminiscente Bat Out Of Hell au existat pe toate albumele lui Meat Loaf, dar cosmetizarea imperfectului si hiperbolizarea firescului au functionat numai in cadrul fastuos al trilogiei. Impresia globala de extensie palida Bat Out Of Hell II nu poate fi stearsa de cele cateva incursiuni pe traseele periferice ale sablonului muzical sau de lista impresionanta de guest stars (Brian May, Steve Vai, Nikki Sixx sau John 5). Toate energiile au fost canalizate spre a uniformiza si a da grandoare fiecarei piese, de la cele mai bune restaurari Steinman, Bad For Good (4) sau In The Land Of The Pig, The Butcher Is King (6), pana la cele mai bune momente non-Steinman, Blind As A Bat (2) sau Alive (8), de la duetele cu iz de Broadway, What About Love (11) sau The Future Ain't What It Used To Be (13), pana la surprinzatoarele interferente cu zona metal, The Monster Is Loose (1) sau If It Ain't Broke, Break It (10), care i-au oferit lui Meat Loaf sansa de a–si exterioriza latura hard rock pe care declara ca a tinut-o ascunsa in suflet in toti acesti ani.

Doar compozitia lui Jim Steinman It`s All Coming Back To Me Now (3), ajunsa hit in interpretarea lui Celine Dion, a plasat in zona cancanului si sicanelor demersul lui Meat Loaf. Acesta sustine ca piesa a fost compusa pentru el, in 1986, insa a fost abandonata la selectia pentru Bat Out Of Hell II: Back Into Hell, pentru a nu diminua impactul hitului I'd Do Anything For Love (But I Won't Do That). Conceputa ca un duet cu Marion Raven, It`s All Coming Back To Me Now nu are parte de o dezvoltare fireasca, avand in spate interpretarea lui Celine Dion ca termen de comparatie.
 
Trilogia Bat Out Of Hell a fost prezentata ca o antologie de povestiri disparate, situate la intersectia motivelor romantice clasice cu cliseele mitologiei rock. Ambiguitatea si vastitatea tematica lasa libertatea de a jongla cu conceptul pana la demistificare, excluzand o desfasurare epica unitara. Conexiunile sunt stabilite doar la nivel vizual: liliacul, personificare a elementului malefic; eroul rock’n’roll, in blue jeans si pe motocicleta, osciland intre rebeliune si cavalerism; femeia de sorginte angelica, in situatii limita. Explicatiile mai mult sau mai putin convingatoare vor incarce cu semnificatie ratiunile comericale ale continuitatii unui titlu, nicidecum sa le oculteze. Era si greu, avand in vedere cele 50 de milioane de exemplare vandute de titlul Bat Out Of Hell.
 
Principalul scop al albumului Bat Out Of Hell III: The Monster Is Loose este sa demonstreze ca pot exista si francize muzicale de succes si ca acestea pot fi continuate de actorul care crede ca are toate drepturile daca a contribuit cu cateva versuri. Urmand cu strictete reteta consacrata de creatorul pe care l-a substituit, cu minimum de efort creativ, Meat Loaf a ajuns sa finalizeze o trilogie, fara a nega vehement o posibila continuare. Poate doar timpul va fi singurul obstacol.

 Crezi ca rockul l-a invins pe zmeu?


Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina