Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


Fruupp

1973 Future Legends
inapoi la progresiv & experimental

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Rock romanesc
Pop & Rock
Metal, Punk si subgenuri


Progresiv & Experimental

Aera
Affinity
After Crying (Hu)
Ahora Mazda
Albatros
Amazing Band
Amon Duul
Amon Duul II
Areknames
Ash Ra Tempel
Brian Eno
Can
Caravan
Chrysalide
Cressida
Cryptic Vision
Curved Air

Eloy
Emerson Lake & Palmer
England
Faust
Flamengo (Cz)
Frank Zappa
Fruupp
Fuchsia
Galahad
Genesis
Gentle Giant
Ghostigital
Gracious
Green Milk From The Planet Orange
I Giganti
In Spe (Estonia)
Jade Warrior
Jadis
Jethro Tull
John McLaughlin
Khan
King Crimson
Klaus Schulze
Kluster
Kraftwerk
Laurie Anderson
Magellan
Marillion
Mostly Autumn
Nektar
Nice
Niemen (Pol)
Pekka Pohjola
Peter Gabriel
Pink Floyd
Polytoxicomane Philarmonie
Poor Genetic Material
Popol Vuh
Procol Harum
Quintessence
Renaissance
Richard Wright
Rick Wakeman
Robert Fripp
Robert Wyatt
Roland Kovac New Set
Sebastian Hardie
Stud
Tangerine Dream
Thee Maldoror Kollective
Third Ear Band
Titus Groan
Tomita
Tortoise
Tuxedomoon
UK
Ulver
Van der Graaf Generator
Vangelis
Yes
Yezda Urfa
Zenobia
Mihai Plamadeala Future Legends (1973)

20 Ianuarie 2008

de Mihai Plamadeala - muzician Nomen Est Omen

Fruupp - Future Legends
Fruupp este o formatie de progressive  “made in Ireland”. Spunem asta deoarece se poate vorbi, cu rezervele de rigoare, despre anumite scoli zonale ale genului. O caracteristica importanta a directiei “irlandeze”, care a cunoscut prin Fruupp deplina materializare, este imbinarea elementelor symphonic, celtic, blues, rock si folk. Cei patru protagonisti, Peter Farrelly - bas, flaut, voce; Martin Foye – tobe; Stephen Houston - clape, oboi, voce; Vincent McCusker - chitara, voce, au mers chiar mai departe, spre jazz apropiandu-se  si de sunetul Canterbury.
 
Future Legends este primul titlu dintr-o serie totala de patru albume aparute pe durata a doar saptesprezece luni (octombrie ’73 – februarie ‘75). Formatia a plecat cu dreptul in calatoria sa muzicala, deoarece avem de-a face cu unul dintre acele LP de debut deosebite din punct de vedere stilistic si interpretativ.
 
Albumul este deschis de o scurta piesa intro,“Future Legends”(1), realizata prin mijloace compozitionale exclusiv simfonice. Alaturi de flaut, oboi, chitara acustica si percutie, prezente in trupa, “pe bune”, viorile, viola si violoncelul sunt realizate pe claviaturi.
 
“Decision”(2) este considerata de majoritatea comentatorilor drept piesa albumului si una dintre piesele cele mai importante ale formatiei. Intr-o sistem intern de evaluare, compozitia isi are locul intre primele o suta de creatii al prog-ului din toate timpurile si de pe toate meridianele. Mai departe nu putem decat sa invitam pe calea textului la (re)auditie.
 
Dupa un preludiu jazz-istic discret, “As Day Breaks With Dawn”(3) “explodeaza” intr-o maniera a la Wishbone AshPilgrimage. Piesa nu se termina insa asa, ci presupune o serie de schimbari ritmice, apropiandu-se de Pell Mell, de Focus dar si de Family sau de Eloy. Finalul filat ar putea fi punctul de plecare al unei alte piese.
 
“Graveyard Epistle”(4) penduleaza intre pasaje forte si lirice. Surprinde maturitatea artistica prin care se trece de la elemente pur rock la pasaje clasice, la moduri muzicale orientale filtrate prin acorduri de jazz. Toate acestea in cel mai firesc si cursiv chip. Atmosfera piesei trimite spre Barclay James Harvest.
 
Intr-o nota monumentala, “Lord Of The Incubus”(5) imbina elemente de spatial cu idei symphonic rock si corusuri de rock clasic. La Fruupp aceste mixuri nu au caracter de bagatela, fapt care se petrece pe alocuri la trupe precum Gracious.
 
“Olde Tyme Future”(6) este o piesa jazzy nostalgica, a carei prima parte este apropiata ca feeling-ul din “Europa” lui Santana. Schimbarile de ritm sau tema raman consecvente ideii de melancolie pana la final .
 
“Song For A Thought”(7) reprezinta alaturi de “Decision” o piesa de rezistenta a albumului si carierei. Solourile de chitara sunt deosebit de fanteziste si in acelsi timp concise. Pe o asemenea piesa se poate gasi mai multa muzica decat in intreaga creatie discografica a tuturor trupelor romanesti de rock!
 
“Future Legends, Final”(8) este un scurt prolog vocal instrumental de 0’52”, ce incheie primul album al unei formatii care, in mod interesant, va acorda ulterior o pondere mai insemnata elementului folk rock (existent totusi pe Future Legends printre numeroase alte “ingrediente”).
 
Desi activitatea trupei s-a desfasurat in paralel cu marile nume ale prog-ului insular, Genesis, Yes, Emerson, Lake & Palmer, King Crimson, muzica Fruupp nu a imprumutat elemente majore de la acestea. Critica de specialitate relationeaza albumul Future Legend cu Trespass Genesis. Camel este un alt nume de referinta, dar posibilele similitudini apartin limbajului universal prog. Deosebirile sunt mai puternice decat eventualele asemanari. Este cert ca ceea se aude pe Future Legend se inscrie inainte de toate coordonatelor Fruupp.


 Tu pe ce coordonate te inscrii?


Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina