Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


Khan

1971 Space Shanty
inapoi la progresiv & experimental

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Rock romanesc
Pop & Rock
Metal, Punk si subgenuri


Progresiv & Experimental

Aera
Affinity
After Crying (Hu)
Ahora Mazda
Albatros
Amazing Band
Amon Duul
Amon Duul II
Areknames
Ash Ra Tempel
Brian Eno
Can
Caravan
Chrysalide
Cressida
Cryptic Vision
Curved Air

Eloy
Emerson Lake & Palmer
England
Faust
Flamengo (Cz)
Frank Zappa
Fruupp
Fuchsia
Galahad
Genesis
Gentle Giant
Ghostigital
Gracious
Green Milk From The Planet Orange
I Giganti
In Spe (Estonia)
Jade Warrior
Jadis
Jethro Tull
John McLaughlin
Khan
King Crimson
Klaus Schulze
Kluster
Kraftwerk
Laurie Anderson
Magellan
Marillion
Mostly Autumn
Nektar
Nice
Niemen (Pol)
Pekka Pohjola
Peter Gabriel
Pink Floyd
Polytoxicomane Philarmonie
Poor Genetic Material
Popol Vuh
Procol Harum
Quintessence
Renaissance
Richard Wright
Rick Wakeman
Robert Fripp
Robert Wyatt
Roland Kovac New Set
Sebastian Hardie
Stud
Tangerine Dream
Thee Maldoror Kollective
Third Ear Band
Titus Groan
Tomita
Tortoise
Tuxedomoon
UK
Ulver
Van der Graaf Generator
Vangelis
Yes
Yezda Urfa
Zenobia
Mihai Plamadeala Space Shanty (1971)

08 Februarie 2008

de Mihai Plamadeala - muzician Nomen Est Omen

Khan - Space Shanty
Formatia Khan a fost fondata in 1971 de catre chitaristul Steve Hillage, care ulterior a devenit unul dintre numele legendare ale jazz – space - rock-ului. Aceasta clasificare este facuta in perspectiva temporala, deoarece la inceputul anilor ’70, genurile nu erau nici pe departe definitivate. Sunetul propus de Khan este unul prog. Alaturi de Hillage, din trupa mai fac parte Dave Stewart – pian, percutie si marimbas; Nick Greenwood – bas, voce; Eric Peachey – baterie.  
 
La data inregistrarii LP-ului Space Shanty, omul de la clape, Stewart era de asemenea component al formatiei Egg, impreuna cu care scosese first-ul (omonim) din 1970 si second-ul, The Polite Force, din 1971 (cand a aparut si albumul Khan). Hillage avea sa colaboreze in ‘74 cu Egg pe third-ul The Civil Surface. Pentru amatorii de statistici, formatia Arzachel, cunoscuta ulterior drept Uriel, al carui prim album fusese produs in ‘69, ii avea in spatele pseudonimelor pompoase de Basil Dowling, Njerogi Gategaka, Sam Lee-Uff, Simeon Sasparella, pe nimeni altii decat pe cei trei Egg(s), Clive Brooks, Mont Campbell, Dave Stewart plus … acelasi Steve Hillage, care ulterior si-a continuat traseul artistic la Gong, inainte de a imbratisa cariera solo. Seria “coincidentelor premeditate” este un indicator al coordonatelor pe care se inscriu formatia si albumul discutat.  
 
“Space Shanty”(1) atrage atentia din chiar primele secunde prin interventia clapelor, tema concisa, ritmica sacadata si armoniile “spatiale” bizare.
 
Preludiul de chitara si orga “spatiala” din “Stranded” (2) conduce piesa in mod surprinzator spre o zona in care coexista elemente de classic prog, kraut, spatial si jazz. Soloul din a doua parte a piesei il recomanda pe Hillage drept unul dintre cei mai inventivi chitaristi din anii de glorie ai progressive-ului.
 
“Mixed Up Man Of The Mountains” (3), piesa in esenta rock,  contine un insert de Canterbury Sound in forma cea mai pura. Materialul este impregnat cu elemente caracteristice ale primului Hillage solo. O parte din materialul conceput pentru un al doilea album Khan a intrat pe Fish Rising.
 
“Driving To Amsterdam” (4)  se distinge printr-un solo de orga interesant, Stewart fiind unul dintre cei mai valorosi claviaturisti ai momentului. Dialogul impecabil al clapei cu chitara si  schimbarile ritmice sunt contrabalansate de o voce de exceptie.
 
Inventivitatea si prospetimea din “Stargazers” (5) face ca imbinarea psihedelic prog –ului cu armoniile de blues si apoi cu cele traditional hispanice (induse de solo-ul de chitara) sa para absolut firesti.
 
“Hollow Stone Escape For The Space Pirates” (6) este o piesa de factura lirica, in care atmosfera meditativa creata cu minutiozitate este intentionat “sparta” prin interventii instrumentale tehniciste si suite muzicale ultra savante.
 
Albumul, in varianta remasterizata, beneficiaza de doua bonus -  track –uri: “Break The Chains” (7) si “Mixed Up Man Of the Mountains (First Version)” (8), care extind granitele albumului spre zone muzicale adiacente.
 
Muzica de pe Space Shanty este deosebita din punct de vedere conceptual, excelent interpretata si surprinzatoare prin actualitate. Experimentul  nu exclude in acest caz melodicitatea, traditia (rock)  si relativa accesibilitate (pe un anumit nivel formal). Ceea ce poate fi descoperit dincolo de forma, reprezinta marea surpriza propusa de aceasta formatie cu un singur album, Khan.


 Tu ce formatii/albume mai putin cunoscute ai descoperit?


Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina