Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


Stud

1971 Stud
inapoi la progresiv & experimental

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Rock romanesc
Pop & Rock
Metal, Punk si subgenuri


Progresiv & Experimental

Aera
Affinity
After Crying (Hu)
Ahora Mazda
Albatros
Amazing Band
Amon Duul
Amon Duul II
Areknames
Ash Ra Tempel
Brian Eno
Can
Caravan
Chrysalide
Cressida
Cryptic Vision
Curved Air

Eloy
Emerson Lake & Palmer
England
Faust
Flamengo (Cz)
Frank Zappa
Fruupp
Fuchsia
Galahad
Genesis
Gentle Giant
Ghostigital
Gracious
Green Milk From The Planet Orange
I Giganti
In Spe (Estonia)
Jade Warrior
Jadis
Jethro Tull
John McLaughlin
Khan
King Crimson
Klaus Schulze
Kluster
Kraftwerk
Laurie Anderson
Magellan
Marillion
Mostly Autumn
Nektar
Nice
Niemen (Pol)
Pekka Pohjola
Peter Gabriel
Pink Floyd
Polytoxicomane Philarmonie
Poor Genetic Material
Popol Vuh
Procol Harum
Quintessence
Renaissance
Richard Wright
Rick Wakeman
Robert Fripp
Robert Wyatt
Roland Kovac New Set
Sebastian Hardie
Stud
Tangerine Dream
Thee Maldoror Kollective
Third Ear Band
Titus Groan
Tomita
Tortoise
Tuxedomoon
UK
Ulver
Van der Graaf Generator
Vangelis
Yes
Yezda Urfa
Zenobia
Mihai Plamadeala Stud (1971)

01 Septembrie 2008

de Mihai Plamadeala - muzician NOMEN EST OMEN

Stud - Stud
Stud s-a infiintat in 1970, in Marea Britanie si in anul urmator a scos primul album, cel comentat in aceste randuri. Este o trupa de trei oameni, alcatuita din Charlie McCracken  & John Wilson, veniti din recent desfiintata formatie Taste si Jim Cregan, de la Blossom Toes, care avea sa faca parte ulterior din Family. Pe LP apar ca invitati Poli Palmer de la Family si John Weider (ex Eric Burdon & The Animals si Family).
 
Muzica propusa de Stud este eclectica, cei in cauza imbinand elemente de rock, folk, blues, experimental si pe alocuri de jazz. Ceea ce se aude poate fi incadrat in proto prog. Se face simtita maniera interpretativa a lui Rory Gallager  si poate fi identificat sound-ul Taste.
 
“Sail On”(1) este o piesa ericclapton-ista care se distinge printr-o linie bluessy de chitara cu accente bizare si accente de rock greu.
 
“Turn Over The Pages”(2) penduleaza intre Beatles, Free si James Taylor. Accentele hawaiene sau cele de country se pliaza pe o linie folk, caracterizata prin cursivitate. Vioara da o melodicitate aparte piesei, care nu se cantoneaza in vreun sablon sau vreo reteta.
 
“1112235”(3), are 12’ 12” si este cea mai interesanta piesa a albumului. Psihedelicul si experimentul se intersecteaza intr-o zona a rock-ului pur, instrumental. Solourile instrumentale recomanda niste muzicieni de clasa, care demonstreaza ca stiu sa se reprezinte de minune intr-o echipa. Pot fi identificate in piesa influente krautrock.
 
Nota din compozitia anterioara este pastrata in “Harpo’s Head”(4), care bate insa puternic in prog si se distinge prin interventiile chitarii solo. Densitatea instrumentala combinata cu buna delimitare a registrelor sonore face ca piesa sa poata fi ascultata fara eforturi mari de receptare. Intrarea vocii spre final constituie o surpriza si da echilibru atat piesei, cat si intregului album.
 
Momentul de varf este “Horizon” (5), o piesa complexa, care contine tot ceea ce poate astepta de la o compozitie iubitorul de progressive. Impresioneaza simtul proportiilor si al masurii. Vocea lui Creagan si dialogurile chitaristice ale acestuia cu McCracken sunt completate de vioara lui John Weider.
 
“Song”(6) incheie albumul intr-o nota a la Greg Lake. Diversitatea stilistica este demonstrata pas cu pas, pe intregul parcurs al albumului, pana in momentul sau final. Ceea ce impresioneaza este abordarea non expozitionala a compozitiilor, care ar fi putut plati un tribut greu virtuozitatii, daca cei de la Stud ar fi dorit sa-si etaleze calitatile interpretative intr-un mod mai direct.
 
Un astfel de album isi pastreaza „valabilitatea” odata cu trecerea timpului. Refuzul template-urilor consacrate (in anii ‘70) lanseaza formatia pe o ruta paralela de moda, indiferent care ar fi aceasta. Desigur, sunt reconoscibile ideile muzicale ale anilor in care a fost gandita si cantata muzica Stud, dar viziunea de ansamblu asupra elementelor cu care opereaza cei trei + doi muzicieni (invitati) face ca sunetul propus sa apara fresh la aproape patruzeci de ani de la momentul in care formatia isi incepea drumul.

 New Horizon?


Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina