Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


Fuchsia

2005 Fuchsia, Mahagonny & Other Gems
inapoi la progresiv & experimental

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Rock romanesc
Pop & Rock
Metal, Punk si subgenuri


Progresiv & Experimental

Aera
Affinity
After Crying (Hu)
Ahora Mazda
Albatros
Amazing Band
Amon Duul
Amon Duul II
Areknames
Ash Ra Tempel
Brian Eno
Can
Caravan
Chrysalide
Cressida
Cryptic Vision
Curved Air

Eloy
Emerson Lake & Palmer
England
Faust
Flamengo (Cz)
Frank Zappa
Fruupp
Fuchsia
Galahad
Genesis
Gentle Giant
Ghostigital
Gracious
Green Milk From The Planet Orange
I Giganti
In Spe (Estonia)
Jade Warrior
Jadis
Jethro Tull
John McLaughlin
Khan
King Crimson
Klaus Schulze
Kluster
Kraftwerk
Laurie Anderson
Magellan
Marillion
Mostly Autumn
Nektar
Nice
Niemen (Pol)
Pekka Pohjola
Peter Gabriel
Pink Floyd
Polytoxicomane Philarmonie
Poor Genetic Material
Popol Vuh
Procol Harum
Quintessence
Renaissance
Richard Wright
Rick Wakeman
Robert Fripp
Robert Wyatt
Roland Kovac New Set
Sebastian Hardie
Stud
Tangerine Dream
Thee Maldoror Kollective
Third Ear Band
Titus Groan
Tomita
Tortoise
Tuxedomoon
UK
Ulver
Van der Graaf Generator
Vangelis
Yes
Yezda Urfa
Zenobia
Mihai Plamadeala Fuchsia, Mahagonny & Other Gems (2005)

23 Septembrie 2008

de Mihai Plamadeala - muzician Nomen Est Omen

Fuchsia - Fuchsia, Mahagonny & Other Gems
Este vorba despre un album de arhiva, sau daca cititorul doreste, de colectie. LP-ul contine pagini muzicale ale formatiilor Mahagonny, Robert Chudley (solo project), The Golden Medallion si Fuchsia, sub titulatura careia este realizata compilatia. Trebuie sa spunem ca avem de-a face cu un album reconstruit din materiale partial editate anterior, partial inedite, reunite sub egida unui numitor comun: oamenii de baza ai formatiilor sau proiectelor in care acestia si-au incercat sansele. Anul 2005, cand a fost editat CD-ul pus in discutie, se inscrie intr-un mai larg moment in care istoria, inclusiv cea a rock-ului, a inceput sa fie evaluata dupa noi criterii, asa ca initiativa de restituire a unor documente sonore din anii ’70 intre in trend-ul vremii.
 
Revenind la Fuchsia, numele a fost imprumutat din cartea lui Mervin Peake, intitulata Titus Groan. Ca si in cazul celebrului Tolkien cu ale sale carti The Hobbit si Lord Of The Rings, cartea lui Peake a furnizat o serie de denumiri pentru formatii de progressive din anii ‘70 (Titus Groan, Steerpike, Gormenghast). Fuchsia este in acelasi timp si numele unei plante. Componenta este urmatoarea: Tony Durant – chitara, voce; Michael Day – bas; Michael Gregory - baterie; Janet Rogers – vioara; Madeleine Bland – violoncel; Vanessa Hall-Smith – viola.
 
Albumul (omonim) de debut a aparut in 1971 si s-a plasat pe coordonate cu Electric Light Orchestra si Jan Dukes De Grey, cu mentiunea ca la Fuchsia avem de-a face cu o pregnanta componenta folk rock. Albumul a fost bine primit de critica dar nu a beneficiat de o reclama corespunzatoare, astfel ca formatia s-a indreptat cu pasi rapizi spre dizolvare.
 
Primele trei track-uri de pe albumul Fuchsia, Mahagonny & Other Gems sunt demo-urile imprimate de trupa pentru un al doilea album (care nu a mai aparut). “The Band”(1), ”Ragtime Bhrams”(2) si ”Ring Of Red Roses”(3)]sunt realizate intr-o nota similara cu piesele primului album, beneficiand de aranjamente de coarde „preclasice” si trimitand spre ELO sau Family. Pentru niste variante de lucru, ceea ce se aude este la o calitate compatibila cu inscriptionarea pe disc. Piesele au fost imprimate pe un multitrak cu patru canale, in casa (undeva in vestul Angliei, departe de zgomotele marilor orase) la noua luni dupa aparitia albumului I.
 
Urmatoarele cinci piese, “Prologue”(4),”Pirate Jenny”(5), “Mr Munch’s Interminable Lunch”(6), “Drunken Meanderings”(7) si “Behind Innocent Eyes”(8) sunt din 1975 si apartin formatiei Mahagonny, o noua versiune Fuchsia, din care au ramas Durant – chitara si Gregory – tobe, alaturi de care „au aparut” solistii vocali Jan Pulsford si Nic Pallett, claviaturistul Robin Langridge, basistul Keith Grant-Evans, violonista Angela Pulsford si violoncelista Philida Ahearn. O formula instrumentala destul de asemanatoare cu cea anterioara. Piesele alcatuiesc sau mai bine zis fac parte dintr-o opera rock de dimensiuni reduse. Subiectul este cresterea si prabusirea orasului Mahagonny. Suita aminteste de Moody Blues, “Eleonor Righby” (Beatles), Wizard, ELO-ul timpuriu si pe alocuri chiar de Queen (A Night At The Opera). Materialul prezentat a asteptat nu mai putin de treizeci de ani pentru a aparea pe un album!
 
Urmatoarele track-uri, “Absent Friends”(9) si “Mary Use To Play The Piano”(10) au fost compuse si imprimate (pe un multitrack cu opt canale) sub titulatura Robert Chudley (voce, chitara), alaturi de care ii regasim pe  Durant, Day, Gregory si pe  Andrew Wilson (clape).
In fine, “I’ll Remember Her Face, I’ll Remember Her Name”(11) apartine formatiei The Golden Medallion, unde in afara de aceiasi Durant si Gregory, evolueaza John Tams - voce, acordeon si Pete Bullock – pian. Aceste ultime trei piese sunt puternic saizeciste si fac o nota aparte pe albumul propus. Tinand cont de faptul ca propunerea de album vizeaza istoria unei formatii, sau mai corect a unei echipe muzicale, piesele isi gasesc locul care le-a fost atribuit.
 
Un album precum Fuchsia, Mahagonny & Other Gems este interesant din mai mult puncte de vedere. Pe de o parte este restitutia, pe de alta, primele opt piese sunt reusite si se leaga, desi au fost imprimate la ceva timp distanta si in conditii, respectiv, cu oameni partial diferiti. Este un exemplu despre cum poate fi recuperate o serie de materiale sonore, fara a exclude latura valorica.
 
 
 


 Poate fi compilatia "originala"?


Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina