Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


After Crying (Hu)

1990 Overground Music
inapoi la progresiv & experimental

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Rock romanesc
Pop & Rock
Metal, Punk si subgenuri


Progresiv & Experimental

Aera
Affinity
After Crying (Hu)
Ahora Mazda
Albatros
Amazing Band
Amon Duul
Amon Duul II
Areknames
Ash Ra Tempel
Brian Eno
Can
Caravan
Chrysalide
Cressida
Cryptic Vision
Curved Air

Eloy
Emerson Lake & Palmer
England
Faust
Flamengo (Cz)
Frank Zappa
Fruupp
Fuchsia
Galahad
Genesis
Gentle Giant
Ghostigital
Gracious
Green Milk From The Planet Orange
I Giganti
In Spe (Estonia)
Jade Warrior
Jadis
Jethro Tull
John McLaughlin
Khan
King Crimson
Klaus Schulze
Kluster
Kraftwerk
Laurie Anderson
Magellan
Marillion
Mostly Autumn
Nektar
Nice
Niemen (Pol)
Pekka Pohjola
Peter Gabriel
Pink Floyd
Polytoxicomane Philarmonie
Poor Genetic Material
Popol Vuh
Procol Harum
Quintessence
Renaissance
Richard Wright
Rick Wakeman
Robert Fripp
Robert Wyatt
Roland Kovac New Set
Sebastian Hardie
Stud
Tangerine Dream
Thee Maldoror Kollective
Third Ear Band
Titus Groan
Tomita
Tortoise
Tuxedomoon
UK
Ulver
Van der Graaf Generator
Vangelis
Yes
Yezda Urfa
Zenobia
Mihai Plamadeala Overground Music (1990)

11 Decembrie 2002

de Mihai Plamadeala - muzician NOMEN EST OMEN

After Crying (Hu) - Overground Music
Formatia maghiara (!) After Crying a fost infiintata la Budapesta in 1986, pe baza unui nucleu alcatuit din Csaba Vedres – pian, voce si Peter Pejtsik – violoncel, voce, carora li se poate adauga Tamas Gorgenyi – textier. Prezenta acestuia in trupa trimite cu gandul spre Peter Sinfield (versuri si .. lumini pentru King Crimson).

After Crying este una dintre cele mai novatoare si mai interesante formatii ale progresiv-ului actual, cu o identitate sonora bine definita. Albumul de debut, Overground music a fost realizat cu ajutorul unor muzicieni invitati, suflatori din sfera clasicului si jazz-ului. Preponderent acustic, acesta aminteste de sunetul trupei Universe zero, cu mentiunea ca este mult mai putin experimental. Buni cunoscatori ai muzicii clasice, contemporane si jazz-ului, After Crying se bazeaza pe virtuozitate, melodicitate si ritmica: mai putin pe cultivarea unor armonii ciudate ori pe cautarea unor tonuri particulare.

Critica de specialitate (din intreaga lume - !) a semnalat similitudini cu Emerson, Lake & Palmer si cu King Crimson, idei la care subscriu punand accentul pe latura semantica a comparatiei, respectiv este vorba doar despre similitudini, nu de influente propriu zise. Compararea cu Frank Zappa, facuta cu privire la versuri, mi se pare fortata. Particularitatile limbii maghiare sunt suficient de puternice incat sa determine un tip de gandire si sintagma (frazare) originale. Chiar daca formatia canta atat in maghiara cat si in engleza, actul artistic este gandit in limba materna. Gasesc ca versurile (ideile) pot semana doar la nivel formal cu cele ale lui Zappa.

Despre segmentul vocal, aceeasi critica s-a pronuntat moderat-negativ, recunoscand la acest capitol doar piesa "Shining", in care vocea sopranei de coloratura nu avea cum sa treaca neobservata. Aceasta este cea mai de succes piesa a albumului. Momentele vocale (care aduc un plus de audienta) par sa rupa atmosfera, dar daca privim in ansamblu, constatam ca acestea intregesc structura baroca a trupei.

Eclectismul acestei muzici este total. Spre deosebire de Ekseption sau Focus, la After Crying temele clasice nu sunt expuse pentru a se pleca de la ele spre alte idei muzicale, ci ele reprezinta ideea in sine. Precum la Blood, Sweat & Tears, trecerea de la clasic la jazz (si in cazul Blood… mai departe spre blues) se face pe nesimtite. Datorita mix-ului dintre jazz si clasic gasesc analogii intre albumul Overground music si anumite momente ale putin cunoscutei trupe Ten Wheel Drive cu mentiunea ca in primul caz ne aflam in zona progresivului iar in al doilea in cea a blues-rock-ului. Unele pasaje imi amintesc chiar de Peter Hammill.

Pentru ca After Crying sunt (deocamdata) putini cunoscuti la noi si (secundar) pentru ca provin din tara vecina, recomand calduros cautarea unor materiale sonore cu ei, atragand atentia ca uneori nu este nevoie sa mergem la capatul lumii pentru a descoperi ceea ce se afla in apropierea noastra. Avem de-a face cu una dintre cele mai valoroase formatii prog ale momentului.

Si in incheiere, o mica istorioara despre cum am descoperit/ascultat albumul. Colegul meu de breasla Serban Ursachi - ex Talitha Qumi - un om informat (student la sectia Compozitie a Conservatorului Cluj) aflase despre "acest miracol muzical" din surse maghiare, fara a reusi sa gaseasca ceva, in ciuda unor cautari coerente (imi amintesc despre listele care circulau pe vremuri in cercurile largite ale iubitorilor de muzica). La un moment dat a primit un colet continand copia "la a nu stiu cata mana" a albumului, din partea… unei persoane necunoscute (in mod direct) lui, care intampinase chiar dificultati in a-i afla adresa. Motivatia acestui efort? Daca cineva cauta After Crying, atunci merita.

 Tu ce zici?
 


01 Ianuarie 2006

Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina