Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


Amon Duul II

1969 Phallus Dei
1970 Yeti
inapoi la progresiv & experimental

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Rock romanesc
Pop & Rock
Metal, Punk si subgenuri


Progresiv & Experimental

Aera
Affinity
After Crying (Hu)
Ahora Mazda
Albatros
Amazing Band
Amon Duul
Amon Duul II
Areknames
Ash Ra Tempel
Brian Eno
Can
Caravan
Chrysalide
Cressida
Cryptic Vision
Curved Air

Eloy
Emerson Lake & Palmer
England
Faust
Flamengo (Cz)
Frank Zappa
Fruupp
Fuchsia
Galahad
Genesis
Gentle Giant
Ghostigital
Gracious
Green Milk From The Planet Orange
I Giganti
In Spe (Estonia)
Jade Warrior
Jadis
Jethro Tull
John McLaughlin
Khan
King Crimson
Klaus Schulze
Kluster
Kraftwerk
Laurie Anderson
Magellan
Marillion
Mostly Autumn
Nektar
Nice
Niemen (Pol)
Pekka Pohjola
Peter Gabriel
Pink Floyd
Polytoxicomane Philarmonie
Poor Genetic Material
Popol Vuh
Procol Harum
Quintessence
Renaissance
Richard Wright
Rick Wakeman
Robert Fripp
Robert Wyatt
Roland Kovac New Set
Sebastian Hardie
Stud
Tangerine Dream
Thee Maldoror Kollective
Third Ear Band
Titus Groan
Tomita
Tortoise
Tuxedomoon
UK
Ulver
Van der Graaf Generator
Vangelis
Yes
Yezda Urfa
Zenobia
Ioan Cora Phallus Dei (1969)

03 August 2002

de Ioan Cora

Amon Duul II - Phallus Dei
Acu’ cativa ani m-am gandit ca ce-ar fi daca m-as duce la cursul de angeologie al lui Plesu. Chiar asa! Oare ce s-ar putea vorbi despre ingeri timp de un semestru? Am intrat in amfiteatru…erau vreo 15 studenti …Dupa aproximativ 10 minute a intrat si dl Plesu cu doua volume destul de groase sub brat. A inceput sa vorbeasca cu o tonalitate destul de plictisita despre ce sex au ingerii. Cred ca subiectul in sine ar putea fi destul de interesant atata timp cat nu te gandesti la utilitatea lui. As fi vrut sa pun aceasta intrebare, dar mi s-a spus pe acelasi ton plictisit ca daca am ceva de spus ..la sfarsit. La sfarsitul prelegerii deja uitasem ce vroiam sa spun…Si stateam si ma gandeam : Unde sunt faimoasele cursuri tinute de Nae Ionescu? Oare tot asa de plictisit vorbea si el?

Amon Duul II a pus problema intr-un mod mult mai socant. Si-a intitulat primul album chiar Falusul lui Dumnezeu…Sau putea spune God’s Cock si chiar God’s Penis. Ideea e ca in latina suna mult mai misterios si mai serios. Cand spui "Phallus Dei" parca primul lucru care iti vine in minte nu are conotatii sexuale. Dar atunci ce iti vine in minte?…lol Cred ca un curs despre sexul lui Dumnezeu este mult mai util decat cel despre ingeri…De gustibus.

O alta chestiune ce trebuie lamurita este numele trupei. Amon = regele soare in mitologia egipteana si Duul = luna in turca. Si de unde acel II (doi) de la sfarsit? Povestea e ca initial s-a format trupa Amon Duul. Din cauza faptului ca acest fenomen a inceput sa depaseasca granitele muzicale (intruniri politice, miscari stradale), o parte dintre muzicieni au hotarat sa formeze Amon Duul 2. Istoria muzicala ne-a demonstrat ca acesta reincarnare s-a dovedit mult mai buna. Despre trupa "mama" se poate consemna excelentul album "Psyhedelic Underground" ce contine o piesa ce a dat numele prog rock-ului german ai acelor ani Krautrock si concertele mamut ce durau nu mai putin de 3-4 zile. ( suna interesant..nu?)

Ce canta de fapt Amon Duul II ? Cred ca "Phallus Dei" (primul album al trupei) este cea mai ciudata muzica ce am ascultat-o vreodata (Poate doar CAN sa-i concureze … ). Si cand spun ciudata sa nu se inteleaga ca ar face din categoria "doar pentru initiati". Cred, doar, ca este nevoie de multe ore de ascultare pentru a putea patrunde intr-un univers muzical nu tocmai accesibil. Cred ca tot misterul acestei trupe se bazeaza pe starea indusa de muzica acestora. Este vorba de un prog dark …un fel de muzica a mortii… Nu de putine ori ai senzatia ca te afli pe linia ce desparte iadul de paradis, pe linia imaginara ce face ca o parte din spiritul tau sa-si doreasca moartea ..iar celalalta parte nemurirea. Si prin nemurire a nu se intelege neaparat viata eterna…Nu de putine ori am intalnit opinii ce spuneau ca muzica death metal suna a joaca de copii pe langa Amon Duul II.

Poate ca ar trebui sa vorbesc despre cele cinci piese de pe acest album. Oricat m-as chinui…nu pot sa scot mai mult de trei cuvinte din mine: ciudat, maret, decadent. Mi s-a intamplat de multe ori sa intalnesc oameni ce-mi explicau ca anumite genuri de muzica ori iti plac din prima ori n-o sa-ti placa niciodata. De un lucru sunt absolut sigur. "Phallus Dei" nu are cum sa-ti placa de la prima ascultare. Nici de la a doua…si poate ca nici la a suta…Dar nu vei putea spune niciodata ca e o porcarie. Si poate ca acest lucru te va face sa continui sa-i asculti si sa descoperi MUZICA. Si nu numai atat…Sa descoperi ca atunci cand asculti muzica exista un ceva in spiritul tau care vrea sa treaca DINCOLO…Sa fii nemuritor sau nemuritor.

 Tu ce parere ai?
 


01 Ianuarie 2006

Recomandare online-shopInapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina