Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


Faith No More

1992 Angel dust
inapoi la metal, punk si subgenuri

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Rock romanesc
Pop & Rock
Progresiv & Experimental


Metal, Punk si subgenuri

Alice in Chains
Amorphis
Anathema
Annihilator
Astrosoniq
Avantasia
Billy Idol
Black Stone Cherry
Blind Guardian
Brides of Destruction
Cacophony
Cannibal Corpse
Carcass
Cradle of Filth
Dead Kennedys
Death
Def Leppard
Dimmu Borgir
Dinosaur Jr.
Dog Eat Dog
Down
Dream Theater
Edguy
Europe
Evanescence
Evereve
Faith No More
Green Day
Guns n'roses
H.I.M.
Helloween
Iced Earth
Iron Maiden
Judas Priest
Katatonia
King Diamond
Korn
Lacrimosa
Linkin Park
Made out of Babies
Manowar
Marilyn Manson
Masterplan
Mayhem
Megadeth
Melvins
Meshuggah
Metallica
Moonspell
Mother Love Bone
Motorhead
My Dying Bride
Napalm Death
Nightingale
Nirvana
Obituary
Overkill
Ozzy Osbourne
Pantera
Paradise Lost
Pearl Jam
Pungent Stench
Queens of the Stone Age
Rammstein
Rhapsody
Screaming Trees
Sepultura
Sex Pistols
Six Feet Under
Slayer
Smashing Pumpkins
Sodom
Sonic Youth
Stuck Mojo
Suffocation
Suicidal Tendencies
Sunn 0)))
Symphony X
System of a Down
Tang Chao (China)
Temple of the Dog
The Kovenant
The Meads of Asphodel
Therion
Tiamat
Transplants
Troll
Type O Negative
Ufomammut
Velvet Revolver
Venom
Virgin Black
Winds
Ioan Cora Angel dust (1992)

16 August 2003

de Ioan Cora

Faith No More - Angel dust
...Ma leaga sentimente contradictorii de albumul asta. Era 92 (cred ca vara) si ma suna prietenul meu Liviu: 
- Bai Cora! Am vazut in Romana ultimu' Faith no More...Ma duc sa mi-l cumpar... Cred ca e super...
- Hmmm... Doar ti-am spus de atatea ori ca nu ma omor dupa Faith... comert ...comert...

Acum, dupa atata timp, am reusit sa gasesc explicatii atitudinii mele de respingere. Pentru un ascultator inrait de metale, aparitia unei trupe ca Faith no More a constituit o surpriza neplacuta. Introducerea unor elemente rap intr-o muzica ce abunda de riff-uri metalice nu putea insemna decat o 'tradare'...o ofensa adusa metalului adevarat (asa cum il vedeam eu in acea vreme). In cele din urma s-a dovedit ca pionieratul lor a fost prins in zbor de trupe ca Deftones, Korn ...etc... Influenta celor de la Faith no More a fost si este recunoscuta chiar si de cei mai mari "dusmani" ai lor. "Dusmani" ce spun ca Patton & Co nu au facut decat sa ingroape spiritul underground al muzicii heavy si sa ni-l ofere ca pe o bomboana colorata pe canalele MTV si nu numai. 

Chiar in ziua discutiei cu Liviu am trecut prin Romana. Curiozitatea m-a facut sa ma opresc la unul din standurile de casete. Coperta albumului m-a facut un pic curios...'Eeee doar n-o sa-mi cumpar FnM doar pentru pasarea asta!?' mi-am zis eu....Multa vreme dupa aceea Liviu imi spunea de cat de misto e Angel Dust-ul... 'Bai Cora..Ascultal-l !!...Nu stii ce pierzi..'. Pana la urma l-am tras pe o caseta obosita.. l-am ascultat de cateva ori...si cu asta basta. Pur si simplu ma enerva rasteala aia... (Parca tot atunci descoperisem si Suicidal Tendencies...Si acolo se rapaia metalul..dar reusisem sa-l diger). Si au trecut ceva ani...Am intrat la Muzica si m-am intalnit iar cu pasarea pe fundal albastru. 'A naibii de pasare! Tot n-am scapat de tine' si mi-am cumparat cd-ul.

Sunt sigur ca daca l-as suna azi pe Liviu si l-as intreba ce parere are despre Angel dust mi-ar spune ca e o capodopera a genului. Eu as fi un pic mai retinut si as spune ca e doar cel mai bun album Faith no More....cel mai omogen...si cu cea mai puternica personalitate. As mai spune ca intalnim samburii intregii miscari nu-metal si nu numai. Intreaga decadenta nouazecista este portretizata pe rand de fiecare piesa. Homosexualitatea si pedofilia pe "Be aggresive", criza adultului de 30 de ani pe "Midlife Crisis" si chiar masturbarea excesiva pe "Jizzlobber" ..o vina ce este sanctionata cu inchisoarea. lolol. Instrumentul ce ma face sa cred ca da un parfum aparte albumului ar fi orga. Atmosfera decadenta si indulcirea pe alocuri a vocii lui Patton sunt meritul claparului Roddy Bottum. Jim Martin - chitara - reuseste sa se mentina complementar pe parcursul celor 14 piese. Rolul de guitar-hero nu i se potrivea ... iar muzica Faith no More avea nevoie de o coloana vertebrala de sustinere - pozitie asumata de Martin.

Nici acum nu pot spune ce canta FnM pe Angel dust. Un metal usor funky cu unele momente rap? Ce prostie am spus....:-) O muzica pentru head-banging mixata cu elemente FM ? Hmm..nici asta...Neincadrarea muzicii de pe acest album intr-un anume gen ma face sa cred ca prin Angel dust s-a nascut un nou gen. Dar nici de asta nu sunt prea sigur. Doar de un anumit lucru sunt sigur. Angel dust n-a nascut prea multi epigoni. Nici chiar ei n-au reusit sa repete aceasta performanta. Era nevoie de o anumita conjunctura, de un complex de evenimente pentru a capta pe banda o asemenea atmosfera. 

Si, ca ironie a sortii, cea mai mediatizata piesa de pe album - "Easy" - pare a fi un copil ratacit. Un bonus pentru posturile de radio si tv. O piesa mult prea 'easy' si parca rupta din contextul albumului. Pai dupa masturbarea de pe "Jizzlobber" te trezesti 'easy like Sunday morning'? Cateodata ma gandesc ca ironia apartine celor de la Faith no More....

 R U easy?
 


21 Noiembrie 2004

Christian Iorga (chris.iorga @ liwest.at)

Cred ca e un album de referinta pentru muzica mai tare a anilor 90 si mai tārziu. Ceea ce īmi place cel mai mult e frenezia lui Patton, si impresia ce o lasa, ca traieste doar pentru a-si cānta durerile si spaimele. A great singer and a great album.


01 Ianuarie 2006

Recomandare online-shopInapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina