Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact

TOPUL ROCKULUI ROMANESC

01 Ianuarie 2005
de Mihai Plamadeala, Ioan Cora, Horia Diaconescu


In ansamblul ei, istoria rockului romanesc este omogena din punct de vedere cantitativ si valoric. In mod evident, insa, cateva extreme calitative exista si merita reamintite. Am grupat albumele de varf ale rockului romanesc pe criteriul cronologic (luand ca reper anul 1989), adaugand separat lista cu cele mai reusite materiale produse de zona metal & underground.

Topul albumelor rock pre '89
de Mihai Plamadeala
Topul albumelor rock post '89
de Ioan Cora
Topul metal & underground
de Horia Diaconescu

PHOENIX - Cantafabule

TIMPURI NOI - Timpuri noi ZDOB SI ZDUB - Hardcore moldovenesc

01. PHOENIX - Cantofabule
Album conceptual, de maxima maturitate artistica. Unitar, cu o prezentare grafica pe masura, raspunde tuturor asteptarilor valorice atat compozitional cat si interpretativ. Versuri exceptionale. Legate prin tematica, fiecare dintre piese, este un hit, in sine.
Citeste recenzia

01. TIMPURI NOI - Timpuri noi
Nonconformismul, simtul umorului si muzica nu s-au mai intalnit niciodata intr-o formula la fel de fericita. Timpuri noi a adus o pata de culoare in rock-ul romanesc chiar daca in cazul de fata e in alb si negru.
Citeste recenzia

01. ZDOB SI ZDUB - Hardcore moldovenesc
Atitudine cat toate celelalte trupe ale acestui top la un loc. Desi influente majore se lasa simtite, nota personala (si extremala) Zdob si Zdub transforma acest material intr-un "cult album" al undergroundului romanesc. 

02. SFINX - Zalmoxe
Reprezentativ pentru progressive-ul romanesc. O culme a virtuozitatii instrumentale, cea mai izbutita mixare pe canale, compozitii de marca. Ideea si libretul sunt notabile. Doar pe locul secund datorita unor vizibile diferente de potential intre instrumentisti.
Citeste recenzia

02. STEPAN PROJECT - Undeva in Europa
(Probabil) Timpul va confirma faptul ca "Undeva in Europa" este un album
notabil in peisajul rock-ului romanesc.

02. CELELALTE CUVINTE - Armaghedon 
Un album inedit cu influente gotic-doom prin care trupa a intrat in underground atat la propriu, cat si la figurat. Prea putin pentru Cuvinte, insa relativ mult pentru rockul underground din Romania. 
Citeste recenzia

03. PHOENIX - Mugur de fluier
Nicaieri altundeva, in muzica romaneasca nu s-au intrepatruns atat de omogen spiritul etno cu limbajul rock. Un album cursiv, cu cel putin trei piese de nivel european ("Mica Tiganiada", "Ochii negri, ochi de tigan", "Muzica si muzichiie", poate si "Mugur de fluier")
Citeste recenzia

03. ZDOB SI ZDUB - 450 oi
Pentru prima data putem folosi termenul de postmodernism in rock-ul romanesc. Prin combinatia originala rock/etno, Zdob si Zdub si-a gasit o identitate proprie.
Citeste recenzia

03. NEGURA BUNGET - 'n crugu bradului 
Black metal ambiental sustinut de un brand particular, atent promovat. Unul din putinele albume rock autohtone care, pe aria sa de adresare, sta in picioare la nivel european. 
Citeste recenzia

04. FFN - Zece pasi
Zece piese de rock, una si una, incarcate de spirit pozitiv si la inalte cote interpretative. Cu toate diferentele de rigoare, FFN este un Beatles romanesc.
Citeste recenzia

04. SARMALELE RECI - Tara te vrea prost
Nici o trupa n-a reusit sa suprinda la fel de bine anii de inceput ai deceniului zece. O fresca pragmatica a unor vremuri tulburi.
Citeste recenzia


04. ILLEGAL OPERATION - Digital hero
Album de industrial metal, comparabil cu productiile internationale de gen. Desi sunetul face diferenta, discul ramane o piesa de colectie pentru cei interesati de undergroundul "made in Romania". Mai sus (in top) decat altii, datorita curajului de a inregistra un disc de gen. 
Citeste recenzia

05. PROGRESIV TM - Dreptul de a visa
Album reprezentativ al rock - jazz-ului autohton, amintind de Blood, Sweat and Tears. Structurat pe principiile operei rock si sustinut de valorosi instrumentisti din peisajul intern. Doar pe locul cinci datorita unor prea puternice asemanari si influente din afara.
Citeste recenzia

05. NIGHTLOSERS - Sitting on top of the world
Blues made in Romania. Fara a se pune problema originalitatii, albumul "framanta" cu succes o componenta mioritica si pastorala. Ca sarea'n bucate...

05. AXIDENT - Tons of powder
Power metal agresiv din Republica Moldova. Cel mai reusit album al formatiei. Influentele masive din scena internationala sunt contrabalansate de convingerea si calitatea interpretarii. "Tyson loves you!"

06. CELELALTE CUVINTE - I
LP de revival al etno hard-rock - ului si sunetului banatean. Cu un puternic ecou atat in randurile trupelor in formare din acei ani, cat si ale iubitorilor de muzica. Incercare de opera rock.
Citeste recenzia

06. CELELALTE CUVINTE - Ispita
Un album de maturitate al trupei, ce poarta in el pecetea ispitei progresive. Urmele nu sunt (au fost) prea adanci; de unde si pozitia a sasea din acest top.
Citeste recenzia

06. M.S. - Rugina nu moare
Zece piese de heavy cinstit, pe unul din putinele albume metal romanesti in care coerenta instrumentala si soundul sunt (impreuna) la un nivel multumitor. Voce de efect in compozitii la obiect.

07. NICU ALIFANTIS - Dupa melci
Poem folk - rock de mare sensibilitate, pe versurile lui Ion Barbu. Tentativa ramasa unica in muzica romaneasca. Alaturi de N.A. isi dau concursul importanti muzicieni de jazz si rock.
Citeste recenzia

07. VAMA VECHE - Nu am chef azi
Nu am chef azi si Calul din Marlboro isi gasesc locul pe un best of al rock-ului romanesc. Acesta este motivul pentru care am inclus albumul in topul propus de mine.

07. IMPLANT PENTRU REFUZ - Oameni fara fetze
Atitudine urbana si influente rap in piese nu-metal de inchidere a anilor '90. Sound adecvat, ce valorifica o reteta specifica. De salutat reusita formatiei de a-si fi gasit, prin acest album, propriul loc in rockul de mesaj din Romania. 

08. FORMATII ROCK 9 - Pro Musica/Accent
Cel mai reusit album al seriei, reunind doua trupe valoroase, diferite ca stil, dar complementare. O jumatate de disc (sau un mini-album) mai buna decat LP-ul solo, pentru Pro Musica; aparitia a mai mult de o piesa pe un album, pentru Accent.
Citeste recenzia

08. LUNA AMARA - Asfalt
Mesajul protestatar si ancorarea in prezent sunt atu-urile acestui album.
Citeste recenzia

08. C.A.S.H. - King of the moon 
Un album antrenant de hard & heavy, potrivit pentru rock-party-uri sau auditii de autostrada. Chitarist competent, piese de refren compuse pe scheme clasice de succes. Vocea tinde sa dezechilibreze, insa piesele materialului sunt mai reusite decat ale altor albume de gen autohtone.

09. ALEXANDRU ANDRIES - Interioare
Principalul album al lui A.A., continand probabil cea mai complexa selectie de piese (din cariera discografica a artistului). Beneficiaza de invitati de prestigiu din lumea jazz-ului si nu numai. Versuri deosebite, aranjamente excelente, piese exotice. Pe locul 9 datorita lipsei relative a originalitatii muzicale.
Citeste recenzia

09. CARGO - Povestiri din gara
Un disc reprezentativ pentru rock-ul cu accente metalice de "atunci". Timpul, insa, a criptat multe din piesele existente pe album.
Citeste recenzia

09. METALCHRIST - Nihil sine Deo
Heavy + speed + fandomul autohton al anilor '90 = Metalchrist. Un album care a reusit sa capteze ceva din spiritul heavy metal, cu tot cu excesele si deraierile sale, desi trupa nu a beneficiat de o imagine si o voce potrivite acestei idei. 
Citeste recenzia

10. IRIS - I
Cel mai cinstit album de hard rock de la noi. Un impact urias in lumea muzicala romaneasca. A deschis o cale ce s-a dovedit viabila.
Citeste recenzia

10. PASAREA COLIBRI - In cautarea cuibului pierdut
Fara a fi original, primul album Pasarea Colibri a insemnat ceva pentru ascultatorii cautatori de cuiburi construite in anii 60.

10. GOD - Sublime
Farmecul albumului rezida in elemente colaterale compozitiilor. In absenta altor materiale mai reusite, gotic-metalul moldovenesc marca God intra pe pozitia 10. 
Citeste recenziaMy Great Web page

Alte articole

Carti & Audiobooks
08 Februarie 2006 Doru Ionescu, Timpul chitarelor electrice (Humanitas, 2006) de Mihai Plamadeala
15 Octombrie 2003 Nichita Stanescu - Cartea vorbita de Horia Diaconescu
29 Mai 2003 Constantin Noica (dublu CD) de Ioan Cora

Cronica de film
04 Mai 2004 "Eloi, Eloi, lama sabactani"... despre The passion of the Christ de The Sad and the Meek

Muzici si anateme
17 August 2009 Asteptandu-l pe Lemmy (I) de Ioan Cora
10 Februarie 2006 Celelalte Cuvinte, Nichita si un pic de metafizica de Bogdan Cioc
07 Iulie 2004 Intalnirea cu Andrei Serban de Constantin Dumitrescu
11 Aprilie 2004 Dumnezeu? Biserica? Poate... de Miron Brezuleanu
25 Martie 2004 Omul domesticit de muzica... de The Sad and the Meek
21 Octombrie 2003 Confuzii, frustrari si o picatura de Manson de The Sad and the Meek

Topuri
06 Ianuarie 2019 TOPUL MUZICII ROMANESTI - 2018 de Muzici si Faze
13 Ianuarie 2018 TOPUL MUZICII ROMANESTI - 2017 de Muzici si Faze
09 Ianuarie 2017 TOPUL MUZICII ROMANESTI - 2016 de Muzici si Faze
02 Ianuarie 2016 TOPUL MUZICII ROMANESTI - 2015 de Muzici si Faze
04 Ianuarie 2015 TOPUL MUZICII ROMANESTI - 2014 de Muzici si Faze
04 Ianuarie 2014 TOPUL MUZICII ROMANESTI - 2013 de Muzici si Faze
12 Ianuarie 2013 TOPUL MUZICII ROMANESTI - 2012 de Muzici si Faze
03 Ianuarie 2012 TOPUL MUZICII ROMANESTI - 2011 de Muzici si Faze
07 Ianuarie 2011 TOPUL MUZICII ROMANESTI - 2010 de Muzici si Faze
26 Decembrie 2009 TOPUL MUZICII ROMANESTI - 2009 de Muzici si Faze
05 Ianuarie 2009 TOPUL MUZICII ROMANESTI - 2008 de Muzici si Faze
28 Decembrie 2007 TOPUL MUZICII ROMANESTI - 2007 de Muzici si Faze
30 Decembrie 2006 TOPUL MUZICII ROMANESTI - 2006 de Muzici si Faze
09 Ianuarie 2006 TOPUL MUZICII ROMANESTI - 2005 de Muzici si Faze

Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina