Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact

TOPUL MUZICII ROMANESTI - 2018

06 Ianuarie 2019
de Muzici si Faze

Ca in fiecare an va prezentam Topul Muzici si Faze. Iata, asadar, cum stau lucrurile in scena romaneasca din 2018.

 

01. YESTERDAYS - Senki madara
     
Yesterdays nu au rival in topul romanesc din 2018. Prog rock de nivel international cum rar s-a cantat la noi, dar s-a cantat mult dincolo de granita vestica. Influentele din folclorul ardelenesc si omagiul indirect adus lui Bartok si Kodaly particularizeaza discul. A legjobbak!
.

02. FIRMA - Poezii alese, vol. I

Firma demonstreaza vitalitate printr-un exercitiu postmodern de recontextualizare a poeziei din arhivele radio. Vocile Blandianei sau ale lui Dimov extind spectrul muzicii, dar meritul principal ramane al formatiei. O singura constanta: Rocca.
.

03. GRIMUS - Unmanageable species

Scurt album prin care trupa de top a indie-rock-ului clujean aprofundeaza retetele mainstream la care lucreaza inca de la primul disc. Vocile, instrumentatia si mixajul functioneaza optim. Mare grija, insa, scena pop are retentie scurta!
.

04. TROOPER - Stefan cel mare, poemele Moldovei

De departe cel mai valoros disc heavy metal inregistrat de o trupa romaneasca. Tot ceea ce se aude aici urmeaza indeaproape marile momente ale genului. Daca albumul ar fi aparut in '86, fratii Dinca erau astazi pilot si copilot pe Airbus.

05. LUNA AMARA - Nord

"Nord"-ul apartine anilor 2000, insa Luna Amara are suficienta experienta "under the belt" pentru a nu rata Top 10-ul si sufletele fanilor. Spre deosebire de albumul precedent, "more is less".

06. MOON MUSEUM - From no to nowhere

Proiectul Moon Museum continua ca supergrup indie. Albumul este bun si putem spune cu mana pe inima ca scena rock romaneasca ar fi mult mai saraca fara Oigan.

07. ADRIAN ENESCU - Muzica de teatru

Pentru Adrian Enescu muzica are forma, substanta si timp. Romanii care se incumeta in teritoriul electronic ar trebui sa asculte temeinic lucrarile artistului (spre binele tuturor).

08. LUCIA - Samsara

Material reusit, mult peste debut. Lucia inca isi cauta drumul printre Florence, Bjork sau Adele. Insa intre discurile ce au ca subiect sfarsitul, termenii de comparatie raman Bowie, Modest Mouse sau Nick Cave.

09. NICU ALIFANTIS - Theatre music collection - Memorabilia

O istorie a teatrului romanesc contemporan prin intermediul muzicii lui Alifantis, intr-o masiva colectie audio/video/carte. Preferam sa il retinem pe artist mai degraba prin asemenea lucrari.
.

10. A.G. WEINBERGER - ReBorn

Domnul Weinberger ramane un optimist incurabil. Blues-ul cinstit cu care ne-a obisnuit inca din anii '90 se lupta de la egal la egal cu chitaristii de pe strazile din Chicago.


Topul Muzici si Faze 2018
Distributia lansarilor de album pe luna


11. DIRTY SHIRT - FolkCore DeTour

Dirty Shirt s-au actualizat pentru publicul milenial. Iar live-ul va face mandri pe multi rockeri autohtoni. Iti bate in piept o inima de roman!?

12. SUBCARPATI - Zori / Asfintit

Experimentele Subcarpati produc un album referinta pentru 2018. Cu versuri mai "infipte" putea fi chiar discul cincinalului. Am remarcat piesele cu Via Daca si Mircea Florian si autoironia din "Ce bine ca stiu canta".

13. SPECTRAL - Neural correlates of hate

Singurul album de death metal autohton ce rezista international. Numai mana lui Scott Burns lipseste pentru ca discul sa fie complet.

14. SCANDAL - On a roll

Muzica si atitudine intr-un punk proletar dupa toate regulile genului. Kerfuffle over music!

15. SUIE PAPARUDE - Suie paparude

Un nou album semnat Mihai Campineanu, intre vechiul Suie si Dub Free Romania. Cei 25 de ani de cariera, temeinic exersati live, sunt rezumati de sintagma "Daca vrei, poti!".

16. ALINA MANOLE - Lucruri simple

Sound-ul jazzy si atitudinea folk de pe albumele anterioare se dizolva in optzecisme. Materialul este salvat de profesionalism.

17. RESITA ROCKS - Resita rocks

Proiect documentar al chitaristului Toni Dijmarescu ce reconstituie trecutul rock-ului din Caras-Severin de la hard la death. Rezultatul este mai reusit decat v-ati astepta, iar coperta "de acolo".

18. THE BIPOLAR DISORDER PROJECT / KARMIC THREAD - Unshipped packages (split)

Lucrarea lui Radu Damian reprezinta, probabil, cea mai buna coperta a topului. Muzical vorbind, karma echilibreaza sindromul bipolar.

19. MARCIAN PETRESCU - Drifting blues

Standarde blues rock alaturi de instrumentisti romani de marca. Muzicutistul Marcian Petrescu simte ca nu si-a spus ultimul cuvant, "but the thrill is gone"!

20. NORUNEGRU - Contraini17

Reteta indie-folk-rock functioneaza si ofera o raza de lumina pe o scena sufocata de ambiguitate. Dar sa nu va imaginati surprize!

21. GRAMOPHONE - Confessions from the belly of the beast

Confesiunile se califica fara dificultate pentru statutul de "elevator music". We see the belly, but where is the beast!?

22. RODION G.A. - Rozalia

Arheologii muzicali internationali editeaza, in ultimul ceas, si undergroundul Romaniei de sub secera si ciocan. Mai bine mai tarziu, decat niciodata, mai bine acolo, daca nu aici.

23. PETRE IONUTESCU & DANIEL DOROBANTU - Cartea de piatra

(Inca un) material live cu Ionutescu si Dorobantu, cu o rata de conversie scazuta. Dupa atatia ani, poate ca ar fi de dorit si un alt capitol in discografiile celor doi.

24. ALEXANDRU ANDRIES - Petrica avea o oaie

Pentru albumul 85 artistul revine in lumea ipochimenelor politice. In rest, acelasi Andries ce nu si-a depasit inca discul de debut.

25. THE BIPOLAR DISORDER PROJECT - Anna

Metal cu aspiratii neo-prog care nu justifica cele 74 de minute. Tragand linia, insa, un debut solo muncit ce se adreseseza rockerului de peste 40 de ani.

26. MAKUNOUCHI BENTO - Bodrog (OST)

In pletora de albume inspirate din ruralul autohton, Makunouchi Bento propun, in fine, o coloana sonora de film horror.

27. BORUSIADE - A body

Albumul anului pentru muzica electronica romaneasca din Berlin.

28. GABRIEL BALASA - Natural groove

Ritmuri internationale inregistrate de percutionistul Balasa. O carte de vizita pentru eventuale contracte de prestat servicii artistice.

29. MULTUMULT - Deeper kind of yellow blue

Ineditele proiecte de improvizatie ale lui Calin Torsan trebuie in primul rand vazute live. Doar anii vor decide daca scrie sau canta mai bine.

30. VLAD CAIA - Division I

Variatii minimale decente, cu sau fara prefixul de tara.

31. EUGEN MIHAESCU - Guitaromania - part two

De la un muzician cu istoria lui Mihaescu asteptam mai mult. Consideram ca o eventuala remasterizare cu bonus a primei parti din Guitaromania ar fi fost mai relevanta.

32. PRAGU' DE SUS - Nu mai am rabdare

Mai mult folk decat rock si mai mult pop decat folk. "O lume minunata" revival, dar fara copii.

33. CALIN POP - Fara filtru

"Haide barosane, hai ranjeste tare!". Protest muzical semnat de acela care odinioara ne vorbea de ochii caprui ce plangeau la zei.

34. KWATHULA - Feel breath

Hippiotii autostopisti din fostul URSS au avut acces nemijlocit la intreaga Asie. Kwathula din Chisinau se inscriu in aceasta traditie prin obisnuitul album New Age cu handpan, didjeridoo si dor de iurta.

35. JURJAK - Blues berry

Indie-blues-ul Jurjak are cateva note personale si se adreseaza, cu precadere, celor ce nu asculta blues.

36. JAZZADEZZ - With a rose, with a fire (ep)

Jazzadezz revin cu un scurt material de indie-folk-dream-pop. Pe o pozitie atat de ridicata in top, datorita nivelului scazut al referentialului local.

37. WE SINGING COLORS - Lone learner

Muzica usoara a anului 2018, semnata de Andrei Hategan (The Amsterdams) intr-o tentativa de a sparge bariera mainstream.

38. IRIS - Lumea toata e un circ

Relu Marin, Nutu Olteanu si vocea de la M.S. au devenit prim planul unui Iris ce demonstreaza, inca o data, ca este istorie.

39. WE ARE NUMBERS - Num83r5

Metalcore. Acrobatiile fizice ale baietilor sunt mai impresionante decat cele muzicale.

40. R.I.T. - Piaza rea

Etno-rock emanat din Phoenix. Nimanui nu-i plac ciorbele reincalzite, fie ca suntem in Bucuresti, Doha ori Singapore.

41. ASEMIC - Lucid

Formatie de prog-metal instrumental ce face greseala fatala de a demonstra totul inca de la prima piesa.

42. WITHIN THE NOVA - Infinite cycles

Cele doua laringe metalcore demonstreaza ca formatia timisoreana nu a inceput inca studiul muzicii pe mai multe voci.

43. DEATHRATTLE - Power corrupts

Mediocritate muzicala si inadecvare temporala de cel putin trei decenii.

44. BABA DOCHIA - Morphoder

Cu reprezentanti ca Baba Dochia, electro-rock-ul clujean ramane in urma capitalei si mult in urma Banatului.

45. VLAD ISAC - The angle of circles

Albumul secund al bateristului brasovean se incadreaza, conventional, in universul electro-fusion. Asteptam un minimum de originalitate.

46. SCARLET AURA - Hot'n'heavy

Aura ar fi putut fi diva anilor '90. Va ramane marea speranta prinsa in panzele de paianjen lasate de Doro si Eric Adams.

47. DIMITRI'S BATS - Mess (ep)

Radio friendly indie-pop. Hire a smart marketeer and the sky is the limit!

48. ALIFANTIS & ZAN - Tara de unde vin

Inima lui Alifantis bate romaneste pe versuri de Ghelmez sau Paunescu. Am spus ca, oricat de slab ar canta, Alifantis nu poate pierde top 20, dar orice este posibil in Romania!

49. MOISE - Cine esti, cine sunt

Tentativa de fani Cargo & Iris de a ajunge in circuitul comercial. Dar cu asemenea piese, lectiile de chitara raman mai "lucrative".

50. ROCK PE PAINE - Jam pe paine, live in Timisoara

Concert de retro/post/rock inregistrat in conditii (foarte) modeste pentru anul ce tocmai s-a incheiat.

51. JINXY VON D'ERS - T0

Piesa "You shot me down" concentreaza toate problemele albumului/formatiei care, pentru debut, si-a propus sa bifeze un mare numar de clisee alt-rock.

52. BREATHELAST - All of this amounts to exactly nothing, until you throw it all away

Cel mai bun album al tuturor proiectelor in care baietii au activat pana acum (si nu sunt putine).

53. SKYWALKERS - The way I feel

Elevator music cantat de adolescenti, ce nu s-ar face de ras la Vocea Romaniei. Is this the way you feel, Skywalker!?

54. E-MANTRA - Serenity (ep)

Emanuel Carpus este, fara indoiala, Ciclopul muzicii electro din Romania.

55. SILENT STRIKE - Invaders (ep)

Muzicantul din Bacau compune piese pentru un film care se intampla in Ramnicu Valcea si este filmat in Timisoara. Asteptam provincia.

56. NOCTURN - Thrones of deception

De cati black metalisti este nevoie pentru a schimba un bec? De nici unul. Se bucura de bezna.

57. INNERSOUND NEW ARTS FESTIVAL - O suta de ani de sunete romanesti (compilatie)

Un festival eveniment si o compilatie ce alatura muzicieni si amatori cu diletanti. Vina apartine atat celor ce au realizat selectia, cat si celor ce au acceptat asocierea.

58. THE GHOST OF 3.13 - Haze (ep)

Mihai Costea este o victima a IDM-ului anilor 2000. Nu orice zboara (canta) se mananca.

59. SANCTUAR - Simfonia ingerilor

Se spune ca atunci cand soricelul a vazut lilieci a spus: Uite, mama, ingerasi! A kind of constant fear that someone's always there...

60. ILLUSION OF CONTROL - Grim new world (ep)

Cele patru piese fac rezumatul trupei din 2008 pana astazi. Cam putin pentru un epitaf si prea mult pentru un tribut Opeth.

61. ROCK'N'GHENA - The hate, the pain, the suffering (ep)

Hardcore old school din Mangalia. Piesa "Vieti pierdute" poate fi un imn al underground-ului romanesc. Cata suferinta...

62. CUANTUNE - Reflections

In momentele bune o muzica jazzy de cafenea. In cele mai putin bune de o sana si un pateu la Victoriei.

63. ROTHEADS - Sewer fiends

Tulburarile viscerale ale baietilor reusesc sa produca o pentagrama din rozatoare. Oare membrii trupei prefera canalele cu 6 sau 4 gauri?

64. BLUTRINA - Discoballz (ep)

Doar daca va doriti inca o serie de coveruri grind dupa MC Hammer ori M. Jackson. Beat it! Just beat it!

65. EMERIC IMRE - Jocul vietii

"Cel care stie ceva e prizonierul cunoasterii lui. Aceasta ii poate fi utila intr-un moment, dar poate fi un handicap in altele. Incompetentul e o pura posibilitate; el poate fi orice ii cer imprejurarile sa fie" (Mihai Maci)

66. RANCORUM - The vermin shrine

Autodeclarati old school death metal. Cu siguranta baietii nu au fost tocilarii clasei.

67. VITA DE VIE - Sase (-)

Cantecele de tabara interpretate de VdV sunt salvate de minibrandul lui Adrian Despot. Au apus vremurile cand se imbatranea frumos.

68. DANIEL DOROBANTU - Pamantul straveziu

Autor intr-o majora criza artistica. Albumul putea fi la fel de bine numit: Monstrul plapand.

69. MAGAZINU' 51 - Titu nu e la munte

Titu a fost si va ramane un oras mitic din judetul Dambovita (fara legatura cu ska-punk-ul trupei).

70. TBA - It's something

Leo, Andre si Matei canta 19 minute de punk, ceva mai creativ decat coperta.

71. MERCY's DIRGE - Mercy's dirge (ep)

Cea mai veche trupa black/death autohtona si-a scos riffurile de la naftalina. O curiozitate antropologica pentru rockerii nascuti dupa ce formatia s-a desfiintat.

72. ORDINUL NEGRU - Faustian nights

Perseverenta este mama succesului, iar in black metal, cand ajungi sa lansezi albumul 8, comunitatea incepe sa te priveasca cu respect. Cat de nebun sa fii!?

73. BLOODWAY - Epilogue - the public and private encounters

Albumul de bun ramas. Dar nu exista garantii ca Looney Tunes Band nu se va intoarce!

74. FIERBINTEANU - The great scheme of things

Familia Fierbinteanu viseaza sa fie cuplul din American Gothic. Real fake artists.

75. R.U.S.T. - Semn de tunet (ep)

Impresionati de jertfa stramosilor, R.U.S.T lanseaza un ep in limba engleza. Acelasi heavy metal mediocru de care nu-si va aminti nimeni peste un an, zece sau o suta.

76. PROMETHEIC - Urwen

Post-rockerii sibieni au ascultat mult Floyd si Tiamat in perioada de formare artistica. Dar ca sa fii Prometeu, nu este suficient sa ai dureri de ficat.

77. ALBA ECSTASY - To nowehere and back

Albumul 100 al proiectului demonstreaza inca o data ca "drumul spre nicaieri" este nesfarsit. Insa poate fi un business.

78. MARIUS DASCAU - Despre oameni si vise

Marius incearca sa cante folk. Sau muzica usoara.

79. BUCOVINA - Septentrion

Cu indulgenta, nota de trecere pentru noul disc Bucovina. O trupa pentru care geografia nu este o intamplare. Este o onoare!




80. PARAGON COLLAPSE - The dawning

Gotic metal (extrem de) nouazecist bazat pe dualitatea bine-rau. Maniheist vorbind, album rau.

81. FRIG - Vid nocturn

Alinuta: Tata mi-e frig!; Tata: Du-te la colt ca sunt 90 de grade!

82. LEVANT - In London mixtape

Momentul de glorie al lui George Stanciulescu.

83. CAUSTIC - Acustic

Piesele concentreaza tarele unei scene care nu mai cunoaste protestul de la Luna Amara incoace. Muzical, formatia se prezinta la nivelul unui bal al bobocilor.

84. VORUS - The wretched path (ep)

Death metal industrial si senescent multiplicat pe caseta in Paraguay.

85. VALERINNE / MY TRIP - Ahead is a barren land (split)

Colaborare transfrontaliera drone. Cine se aseamana se aduna, spune o vorba din batrani (in romana sau bulgara).

86. CRIMENA - Revelations (ep)

Trupa nu poate eluda categoria alte gaze. Videoclipul demonstreaza ca viziunea artistica a baietilor este potentata de jocuri ca Doom sau Fortnite.

87. LAS POFTAS - The lost poftas (ep)

Daca cei trei punkisti ar putea sa cante s-ar vorbi, eventual, de o estetica a uratului.

88. ALEX REPEDE - 141 A.D. Mission in Dacia, challenge the gods

Coloana sonora de film ce marcheaza vremurile cand dacii trec din protocronism in fantasy.

89. STEFAN PANEA - Dormant

Lui Fane nu i-au ajuns experientele cu Environments sau Vita de Vie. Cand esti inconjurat de asemenea personaje, incepi sa te crezi Philip Glass.

90. MICLEUSEANU M. - Precipitatii / Paleocortex

Micleuseanu ramane captiv cercului sau vicios de experimente. Ii reamintim vorba savantului Moisil: nu greseala este fecunda, ci indreptarea ei.

91. CHURCH OF CHTULHU - The plague tapes

Drone metal. Pare ca cei doi baieti din Piatra Neamt au studiat intens nuvela Fefeleaga.

92. SADDAYAH - Apopheny of life

Cvintet de death metal din Ploiesti. Inca o dovada ca Leprosy a incheiat acest capitol.

93. FAKE BANTAME - Our useless contribution to the boring ocean of unlistenable experimental music

Se spune ca muzica ar fi ultimul argument ca facerea lumii nu este un esec total. Cat despre Fake Bantame...

94. ETHERNUS - Monastery gates

Precum se stie, adolescentul frustrat poate deveni, in forma adulta, cel mai mare mizantrop. Chiar metalist fiind.

95. LUCKY THIRTEEN - Standing in the shadows

O alta productie metal in care abunda forma fara fond si nu se cunoaste limba engleza. Un disc debut cu care nu poti trece clasa.

96. MERCY'S DIRGE - Live, raw & relentless

Midlife crisis death metal: ripe & sober.

97. BUSAGU NAGDI - Halucinatii feroviare (ep)

Vocile trase in studio si instrumentele acasa. Nu am reusit sa aflam in ce tramvai au avut loc halucinatiile. Pana si fanii Napalm Death ar ramane cu o urma de insatisfactie.

98. KILLER VICTIM - Terror state (ep)

Inca un strigat de revolta din undergroundul hardcore. Confuzia este totala, iar, muzical vorbind, materialul reprezinta un act terorist.

99. ABBILDUNG - The midnight aftermovie

Interventii drone pe care teoria muzicala le califica drept inestetice.

100. MODERN GHOST OF THE ROAD - The glimmering

O noua lovitura data bunului gust de catre Alexandru Das.

101. GENUNE - Cern sol

Formatia clujeana nu a repetat suficient pentru a-si permite libertati ce nu tin de ignoranta.

102. NAVA SPATIALA - Explodinganalspaceship

13 minute de explozii anale. Analfabetismul functional se poate manifesta si in muzica.

103. CLNK - Thrak

Acum 3 ani CLNK a ocupat ultimul loc. Intre timp au aparut muzicieni ce se califica mai bine pentru ultima pozitie.

104. PREDICATOR - Ovulizatie

Demn urmas al celor de la Mekanik Sef, predicatorul atinge pozitia onorifica in editia finala a topului Muzici si Faze.

 



My Great Web page

Alte articole

Carti & Audiobooks
08 Februarie 2006 Doru Ionescu, Timpul chitarelor electrice (Humanitas, 2006) de Mihai Plamadeala
15 Octombrie 2003 Nichita Stanescu - Cartea vorbita de Horia Diaconescu
29 Mai 2003 Constantin Noica (dublu CD) de Ioan Cora

Cronica de film
04 Mai 2004 "Eloi, Eloi, lama sabactani"... despre The passion of the Christ de The Sad and the Meek

Muzici si anateme
17 August 2009 Asteptandu-l pe Lemmy (I) de Ioan Cora
10 Februarie 2006 Celelalte Cuvinte, Nichita si un pic de metafizica de Bogdan Cioc
07 Iulie 2004 Intalnirea cu Andrei Serban de Constantin Dumitrescu
11 Aprilie 2004 Dumnezeu? Biserica? Poate... de Miron Brezuleanu
25 Martie 2004 Omul domesticit de muzica... de The Sad and the Meek
21 Octombrie 2003 Confuzii, frustrari si o picatura de Manson de The Sad and the Meek

Topuri
13 Ianuarie 2018 TOPUL MUZICII ROMANESTI - 2017 de Muzici si Faze
09 Ianuarie 2017 TOPUL MUZICII ROMANESTI - 2016 de Muzici si Faze
02 Ianuarie 2016 TOPUL MUZICII ROMANESTI - 2015 de Muzici si Faze
04 Ianuarie 2015 TOPUL MUZICII ROMANESTI - 2014 de Muzici si Faze
04 Ianuarie 2014 TOPUL MUZICII ROMANESTI - 2013 de Muzici si Faze
12 Ianuarie 2013 TOPUL MUZICII ROMANESTI - 2012 de Muzici si Faze
03 Ianuarie 2012 TOPUL MUZICII ROMANESTI - 2011 de Muzici si Faze
07 Ianuarie 2011 TOPUL MUZICII ROMANESTI - 2010 de Muzici si Faze
26 Decembrie 2009 TOPUL MUZICII ROMANESTI - 2009 de Muzici si Faze
05 Ianuarie 2009 TOPUL MUZICII ROMANESTI - 2008 de Muzici si Faze
28 Decembrie 2007 TOPUL MUZICII ROMANESTI - 2007 de Muzici si Faze
30 Decembrie 2006 TOPUL MUZICII ROMANESTI - 2006 de Muzici si Faze
09 Ianuarie 2006 TOPUL MUZICII ROMANESTI - 2005 de Muzici si Faze
01 Ianuarie 2005 TOPUL ROCKULUI ROMANESC de Mihai Plamadeala, Ioan Cora, Horia Diaconescu

Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina